Pressmeddelande 30.4.2010

Utmaningar för det europeiska statistiksystemet - tema för kvalitetskonferensen för statistikbranschen

Statistikcentralen och EU:s statistikbyrå Eurostat arrangerar en kvalitetskonferens för statistikbranschen i Finlandia-huset i Helsingfors 4 - 6.5.2010. Konferensen arrangeras för femte gången och nu för första gången i Finland. Över 400 statistikexperter från 45 olika länder har anmält sig till konferensen.

Kvalitetskonferensen för den officiella statistiken i Europa behandlar frågor med anknytning till kvaliteten på och metodologin i statistikproduktionen. Konferensen fokuserar den här gången särskilt på de utmaningar som omorganiseringen av det europeiska statistiksystemet för med sig. Ett centralt tema är också folkräkningen 2011. År 2011 kommer en folkräkning enligt FN:s rekommendationer att genomföras i olika delar av världen. I flera länder görs folkräkningen för första gången delvis eller helt på basis av registermaterial, något som innebär nya utmaningar för datainsamlingen och bearbetningen av materialet.

Huvudtalare på konferensens öppningsdag tisdagen den 4 maj är generaldirektören för Norges statistikbyrå Øysten Olsen, som talar om kvalitetssäkring.

Onsdagen den 5 maj håller professor Carl-Erik Särndal från Sverige ett gästanförande. I sitt anförande granskar han urvalsundersökningarnas framtid och frågar om den traditionella urvalsundersökningen fortfarande är en livskraftig metod.

Huvudtalare torsdagen den 6 maj är professor Denise Lievesley från Storbritannien. Hon granskar nyttan med statistiskt material sett ur användarnas perspektiv.

Konferens är öppen för massmediernas representanter.
Konferensens program och abstrakt

Förfrågningar: Antero Pohjola (09) 1734 2272 , Kari Djerf ( 09) 1734 3425

Ingångssidan till konferensen European Conference on Quality in Official statistics