Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Totalförbrukningen av energi ökade klart

Totalförbrukningen av energi i Finland ökade år 2006 med 9 procent från året innan och var 1 492 petajoule (PJ), vilket motsvarar 35,6 miljoner oljeton (Mtoe). Slutanvändningen av energi steg mer än 5 procent. Slutanvändningen erhålls när man från totalförbrukningen drar av överförings- och transformatorförluster. Det är alltså den energimängd som företagen, hushållen och övriga konsumenter har till sitt förfogande. Elförbrukningen steg till 90 terawattimmar (TWh), ökningen var 6 procent.

Ökningen av totalförbrukningen av energi beror huvudsakligen på att produktionen av kondensel mer än tredubblades från sin låga nivå året innan, produktionen av vattenkraft minskade med 16 procent och nettoimporten av el sjönk med 33 procent. Detta berodde på att behovet av el ökade samtidigt som tillgången på vattenkraften var låg i de nordiska länderna. Produktionen av kondenskraft och likaså förbrukningen av alla bränslen som då används varierar kraftigt under olika år enligt tillgången på nordisk vattenkraft. Under torra perioder är produktionen av kondenskraft hög och under vattenrika år är den mycket låg. Den ökade slutanvändningen av energi och el berodde på att energibehovet steg inom industrin. År 2005 var energibehovet litet bland annat såsom en följd arbetskonflikten inom skogsindustrin.

Enligt Statistikcentralens justerade preliminära uppgifter ökade bruttonationalprodukten med 5 procent år 2006. Inom förädlingen ökade produktionen från året innan med 10 procent och inom tjänsterna med 4 procent. Enligt de preliminära uppgifterna om volymindexet för industrin år 2006 steg produktionen inom hela industrin med omkring 8 procent, varav produktionen inom trä- och pappersindustrin ökade med 11 procent. Energiförbrukningen inom industrin steg och följde därmed ökningen av produktionen inom den energiintensiva industrin. Energiförbrukningen inom samfärdseln steg en aning. Energiintensiteten, dvs. förhållandet mellan totalförbrukningen av energi och bruttonationalprodukten vände uppåt efter den nedgång som började år 2003. Också elintensiteten gick upp, om än mer måttligt än energiintensiteten.

Totalförbrukning och slutförbrukning av energi efter sektor 1970-2006

Energi- and elintensitet 1970-2006

Användningen av fossila bränslen och torv steg betydligt

Användningen av fossila bränslen och torv var 15 procent resp. 36 procent högre än året innan. Av fossila bränslen ökade förbrukningen av stenkol mest, dess användning i energiproduktionen mer än fördubblades. Kolförbrukningen gick upp med 66 procent, utöver stenkol ingår koks samt masugns- och kokgas. Av dessa minskade förbrukningen av koks med 3 procent, samtidigt som förbrukningen av masugns- och kokgas ökade med 4 procent. Användningen av naturgas ökade med 7 procent från året innan. Orsaken till att användningen av fossila bränslen och torv ökade betydligt är att produktionen av kondensel gick upp. Användningen av fossila bränslen och torv ökade också inom samproduktionen av el och värme, eftersom industrins energibehov ökade och behovet av värmeenergi gick upp på grund av det något svalare vädret jämfört med året innan.

Användningen av olja ökade med en procent år 2006. Liksom när det gäller andra kärnkraftsbränslen steg förbrukningen av tung brännolja, med omkring 4 procent. Förbrukningen av lätt brännolja, som närmast används för uppvärmning, var omkring 4 procent mindre än året innan, även om behovet av energi för uppvärmning ökade. Av trafikbränslena låg försäljningen av bensin nästan på samma nivå som året innan, medan försäljningen av diesel ökade med 3 procent.

Energikällor 2006

Totalförbrukning av energi efter energikälla 2005-2006

Också användningen av förnybar energi steg klart, med 8 procent jämfört med året innan. Energimängden steg till nivån år 2004, efter nedgången på grund av arbetskonflikten inom skogsindustrin år 2005. Av träbränslen skedde den största ökningen i användningen av avlutar inom industrin, med 18 procent. Också användningen av träbaserade bränslen inom industrin och småförbränning av ved ökade. Produktionen av vatten- och vindkraft gick ned.

Fossil och förnybar energi 1970-2006

Elproduktionen ökade

År 2006 steg elförbrukningen till 90 TWh. Ökningen var 6 procent från året innan och berodde på att förbrukningen gick upp inom industrin. Den största orsaken till detta var att förbrukningen gått ned året innan på grund av arbetskonflikten inom skogsindustrin. Elförbrukningen inom hushållen och inom tjänster steg båda med omkring 3 procent.

Elproduktionen i Finland steg mer än förbrukningen, med 16 procent. Den egna elproduktionen, 79 TWh, nådde dock inte upp till produktionen under toppåren 2003 och 2004, då mer än 90 procent av den el som förbrukades i Finland producerades inom landet. Särskilt produktionen av kondensel ökade kraftigt, den mer än tredubblades. Också mängden samproduktionsel inom industrin gick upp. De elmängder som produceras i samband med fjärrvärme var nästan oförändrad. Med vattenkraft producerades i genomsnitt något mindre el. Produktionsmängden var rentav 16 procent mindre än år 2005. Produktionen av kärnkraft minskade också något.

År 2006 importerades något mindre el än föregående år, även om importen från Ryssland ökade. Regnmängden under året var exceptionellt låg i Norden ända fram till slutet av hösten. Sålunda krympte produktionen av vattenkraft i Norge, Sverige och Finland. Samtidigt blev Finland en nettoexportör av el till väst i likhet med under de tidigare exceptionellt torra åren.

Anskaffning av elektricitet 2005-2006

Koldioxidutsläppen ökade med 21 procent

Enligt Statistikcentralens uppgifter ökade Finlands koldioxidutsläpp från förbränningen av fossila bränslen och torv med 21 procent från året innan och var 64 miljoner ton år 2006. De ökade utsläppen berodde på uppgången i totalförbrukningen av energi och på att importen av el och vattenkraft ersattes med kondensel.

Utsläppen ökade nästan till nivån för år 2004, och de energirelaterade utsläppen var omkring 21 procent högre än målen för år 1990. Totalförbrukningen av energi var i fjol nästan en tredjedel större än år 1990. Andelen förnybara energikällor av totalförbrukningen av energi har stigit och andelen fossila energikällor har sjunkit, varför ökningen av koldioxidutsläppen inte är lika stor som konsumtionsökningen. Den ökade konsumtionen av naturgas i förhållande till andra fossila bränslen har också inverkat på den relativa minskningen av utsläppen.

Slutanvändningen av energi ökade inom industrin

Enligt Statistikcentralens uppgifter ökade slutanvändningen av energi med mer än 5 procent år 2006 och var totalt något under 1 123 petajoule. Slutanvändningen av energi mäter förbrukningen av energislutprodukterna, dvs. el och fjärrvärme samt de bränslen som används för uppvärmning av byggnader, trafikbränslen och bränslen inom industriprocesser. Skillnaden mellan den totala förbrukningen och slutanvändningen går förlorade i överförings- och transformatorförluster.

Energiförbrukningen inom industrin steg mest i fjol. Stegringen förklaras av produktionsökningen inom den energiintensiva industrin särskilt inom gruvdriften och trä- och pappersindustrin. Energianvändningen inom samfärdseln ökade något från föregående år.


Senast uppdaterad 12.12.2007

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Energiförbrukning [e-publikation].
ISSN=1798-6850. 2006, Totalförbrukningen av energi ökade klart . Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 19.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/ekul/2006/ekul_2006_2007-12-12_kat_001_sv.html