Suomen virallinen tilasto

Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Maatalouden panosten hinnat laskivat 4,9 prosenttia - polttoöljyjen hinnat romahtivat lähes kolmanneksen
17.8.2020
Maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat laskivat 4,9 prosenttia vuoden 2020 toisella neljänneksellä. Maatalouden tuotantotarvikkeet ja palvelut maksoivat 7,3 prosenttia vähemmän ja investoinnit 0,9 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Eniten halpeni energia, lähes viidenneksen, eläinten rehut kymmenyksen ja lannoitteet 7,6 prosenttia. Koronaepidemialla oli vaikutusta erityisesti lämmitys- ja moottoripolttoaineiden hintoihin, jotka sukelsivat lähes kolmanneksen edellisvuoden toiseen neljännekseen nähden. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksistä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maatalouden tuotantotarvikkeiden, palvelujen ja investointien hinnat ovat muuttuneet vuodesta 2015.

Seuraava julkistus:
16.11.2020

Kuvaus: Tilasto kuvaa maataloudessa käytettävien tuotantovälineiden arvonlisäveroverottomien hintojen kehitystä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maatalouden tuotantovälineiden ostohinnat ovat muuttuneet verrattuna perusajankohtaan. Indeksin painorakenne perustuu kansantalouden tilinpidon maataloutta koskeviin tietoihin. Tilaston perusvuosi vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin myös korjataan painorakennetta ja uudistetaan nimike- ja tiedonantajaotoksia. Tällä hetkellä on käytössä 2015=100–-indeksi. Indeksin sisältö on kuvattu tarkemmin Eurostatin julkaisussa: Maataloushintatilastojen käsikirja.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: hinnat, hintaindeksit, indeksit, maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi, maatalous, tuotantopanokset.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on uudistettu
15.5.2018
Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on uudistettu ja sen perusvuodeksi on muutettu vuosi 2015.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6502. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.10.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ttohi/index.html