Tiedote 16.8.2010

Gunnar Modeen -mitali Lars Thygesenille

Suomen Tilastoseuran joka kolmas vuosi myöntämä Gunnar Modeen -mitali myönnettiin tänä vuonna Tanskan tilastoviraston myynti- ja markkinointiosaston osastopäällikölle Lars Thygesenille. Mitali luovutettiin Pohjoismaisen tilastokokouksen yhteydessä 13. elokuuta 2010.

Lars Thygesen on ollut kehittämässä kokonaan rekisteripohjaista väestölaskentaa, joka tehtiin Tanskassa ensimmäisenä maailmassa vuonna 1980. Hänen panoksellaan rekisteripohjaisten menetelmien kehittämisessä on ollut uraauurtava merkitys koko tilastotuotannolle.

Thygesen on ansioitunut kansainvälisessä yhteistyössä muun muassa Pohjoismaissa, Euroopassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja OECD:n tilasto-osastolla. Lars Thygesen on työskennellyt tilastoalalla koko työuransa, yli 40 vuotta.

Gunnar Modeen (1895 - 1988) oli merkittävä tilastoalan vaikuttaja Suomessa 1900-luvun alkupuolella. Erityisesti hän vaikutti väestötilastojen ja suomalaisen väestöpolitiikan kehittymiseen 1930- ja 1940-luvuilla. Hän kehitti myös asunto- ja palkkatilastoja sekä elinkustannusindeksiä.

Vuosina 1920 - 1936 hän toimi Tilastollisessa päätoimistossa ja vuonna 1936 hänet nimitettiin sosiaaliministeriön sosiaalitutkimustoimiston päälliköksi. Vuonna 1920 hän oli perustamassa Suomen Tilastoseuraa ja toimi myös sen puheenjohtajana pariin otteeseen.

Gunnar Modeenin muistoa kunnioittamaan perustettiin 1988 mitalirahasto. Rahaston ohjesäännön mukaan mitali luovutetaan merkittävälle pohjoismaiselle tilastotieteilijälle, joka on siitä maasta, joka kyseisenä vuotena järjestää kokouksen. Mitalin saajan valitsee Suomen tilastoseuran hallitus ja mitali luovutetaan pohjoismaisen tilastokokouksen yhteydessä. Ensimmäinen mitali luovutettiin pohjoismaisessa tilastokokouksessa, joka pidettiin Suomessa vuonna 1989.

Lisätietoja: Pohjoismainen tilastokokous 2010
Suomen Tilastoseura