Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Käsitteet ja määritelmät

Aktiivinen korttitili

Aktiivisten korttitilien määrään lasketaan vähintään kerran vuodessa käytetyt tilit.

Erityisluottokortti

Erityisluottokorteilla voi maksaa tietyssä liikkeessä tai liikeketjussa. Tyypillisiä erityisluottokortteja ovat öljy-yhtiöiden kortit.

Korttivelka

Luottokorttivelan maksamatta oleva määrä vuoden lopussa. Sisältää myös korttiyhtiön velkapääomaan lisäämät maksamattomat korot.

Korttivelka

Luottokorttivelan maksamatta oleva määrä vuoden lopussa. Sisältää myös korttiyhtiön velkapääomaan lisäämät maksamattomat korot.

Luottokorttiluotto

Varsinaisten luottokorttiluottojen (pidennetyt luottokorttiluotot) sekä maksuaikalainojen maksamatta oleva pääoma neljänneksen lopussa.

Luottokorttisaaminen

Luottolaitoksen tililuottosaamiset luottokorttisopimuksen solmineelta asiakkaalta.

Luottokorttisaaminen

Luottolaitoksen tililuottosaamiset luottokorttisopimuksen solmineelta asiakkaalta.

Luottokorttien maksuaikaluotto:

Luottokorttien maksuaikaluotto määritellään lainaksi, joka myönnetään 0 prosentin korolla yhden laskutuskauden aikana kortilla suoritetun/suoritettujen maksutapahtuman/maksutapahtumien ja tältä laskutuskaudelta kertyvien velkasaldojen erääntymisen väliseksi ajaksi. Luottokorttien maksuaikaluotto voi olla joko viivästetyn veloitustoiminnon sisältävällä kortilla (debit-kortti) tai luottokortilla (joka antaa sekä maksuaikaluottoa että korollista luottoa eli pidennettyä luottokorttiluottoa).

Pidennetty luottokorttiluotto:

Pidennetty luottokorttiluotto määritellään lainaksi, joka myönnetään sen jälkeen kun aikaisemman laskutuskauden tai -kausien eräpäivät ovat ylittyneet eli korttitililtä tehtäviä veloituksia ei ole suoritettu silloin, kun se oli ensimmäistä kertaa mahdollista. Pidennetystä luotosta veloitetaan yleensä korkoa, joka on suurempi kuin 0 prosenttia. Korko voi olla myös porrastettu.

Maksuaikakortti

Maksuaikakorteilla maksuaika on yleensä alle kaksi kuukautta ja niiden käytöstä ei peritä korkoa. Jos kortissa on sekä maksuaika- että luotto-ominaisuus, se luokitellaan varsinaisten luottokorttien ryhmään.

Varsinainen luottokortti

Varsinaisilla luottokorteilla maksuaika voi vaihdella joustavasti kuukaudesta useaan vuoteen. Jos kortissa on sekä maksuaika- että luotto-ominaisuus, se luokitellaan varsinaisten luottokorttien ryhmään.

Yleisluottokortti

Yleisluottokortit ovat pääosin pankkien rahoitusyhtiöiden liikkeelle laskemia, ja ne kelpaavat lähes kaikkiin liikkeisiin.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Luottokortit [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6316. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 1.10.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/lkor/kas.html