Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

Ammatillisen koulutuksen tilasto on Tilastokeskuksen vuosittain tuottama tilasto. Se sisältää tietoja ammatillisen koulutuksen opiskelijoista ja tutkinnoista. Ammatillisen koulutuksen opiskelijatilasto sisältää henkilöpohjaiset tiedot ammatillisen koulutuksen opiskelijoista. Ammatillisen koulutuksen tutkintotilasto sisältää henkilöpohjaiset tiedot tiettynä vuonna ammatillisen koulutuksen tutkinnon suorittaneista. Tietoja käytetään mm. koulutuksen suunnittelussa, tutkimuksessa ja arvioinnissa.

Ammatillinen koulutus

Koulutusmuoto Oppilaitosmuotoinen koulutus, opetussuunnitelma- perusteinen Oppilaitosmuotoinen koulutus, näyttötutkintoon valmistava Oppisopimuskoulutus, opetussuunnitelma- perusteinen Oppisopimuskoulutus, näyttötutkintoon valmistava
Tiedonantaja oppilaitos oppilaitos koulutuksen järjestäjä koulutuksen järjestäjä
Opiskelijat/ julkistus 20.9. tilanteesta/ kesäkuu kalenterivuodelta/ marraskuu kalenterivuodelta/ marraskuu kalenterivuodelta/ marraskuu
Tutkinnot/ julkistus kalenterivuodelta/ elokuu kalenterivuodelta/ marraskuu kalenterivuodelta/ marraskuu kalenterivuodelta/ marraskuu

Oppilaitosmuotoisen opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijatiedot kuvaavat kuluvan vuoden poikkileikkausajankohtaa 20.9. Oppilaitosmuotoisen näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen opiskelijatiedot ovat kalenterivuoden tietoja. Kaikki ammatillisen koulutuksen tutkintotiedot ovat kalenterivuoden tietoja. Tilasto sisältää oppilaitosta ja koulutuksen järjestäjiä kuvaavat luokitukset, erilaiset alue- ja demografiset luokitukset sekä Tilastokeskuksen, opetushallinnon ja kansainväliset koulutusala- ja -asteluokitukset.

Oppilaitoskohtainen ennakkotilasto kuvaa ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten kokonaisopiskelijamäärää. Ennakkotilaston tietoja julkaistaan Oppilaitosten opiskelijat ja tutkinnot -tilastossa sekä Koulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset -tilastossa. Lisätietoja ennakkotilastosta saa edellä mainittujen tilastojen laatuselosteista.

Tilastolain (23.4.2004/280) mukaan valtion tilastotoimen tehtävänä on huolehtia yhteiskuntaolojen ja niiden kehitystä kuvaavien tilastojen laatimisesta yleistä käyttöä varten. Laki Tilastokeskuksesta (24.1.1992/48) osoittaa tehtävän kuuluvan Tilastokeskukselle. Tilastokeskuksen työjärjestyksen (TK-00-1437-09) mukaan Henkilötilastot -toimintayksikkö tuottaa kyseisiä tilastoja mm. koulutuksesta.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Ammatillisen koulutuksen opiskelija- ja tutkintotilasto perustuvat ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten ja oppisopimuskoulutuksen järjestäjien ilmoittamiin tietoihin. Tilastokeskus on kerännyt opiskelija- ja tutkintotilaston tiedot sähköisenä tiedostosiirtona. Ammatillisen koulutuksen opiskelijatilasto on henkilöpohjainen. Opetussuunnitelmaperusteisen koulutuksen opiskelijoiden perusjoukkona ovat 20.9. tilanteessa oppilaitoksessa kirjoilla olevat opiskelijat. Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen perusjoukkona ovat kalenterivuoden aikana koulutuksessa olleet. Tutkintotilasto on henkilöpohjainen ja sen perusjoukkona ovat kalenterivuoden aikana tutkinnon suorittaneet. Aineistot ovat kokonaisaineistoja.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tietojen käsittelyprosessin aikana tietojen korkea laatu varmistetaan useiden erilaisten tilastollisten tarkistusohjelmien avulla, tiedonantajille tehdyillä lisäkyselyillä sekä vertailuilla aiempiin vastaaviin tilastoihin ja muihin tietolähteisiin. Oppilaitosten ja oppisopimuskoulutuksen järjestäjien ilmoittamien tietojen puutteet ja virheet vaikuttavat tilaston laatuun.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Ammatillisen koulutuksen tilastot tuotetaan vuosittain. Ennakkotilasto ammatillisen koulutuksen opiskelijoista valmistuu noin 3 kuukautta viiteajankohdan jälkeen ja lopullinen henkilöpohjainen opiskelijatilasto noin 9 kuukautta viiteajankohdan jälkeen. Ammatillisen koulutuksen tutkintotilasto on lopullinen ja valmistuu noin 9 kuukautta viiteajankohdan jälkeen.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilastosta julkaistaan tietoja Tilastokeskuksen Internet-sivuilla ja Oppilaitostilastot -julkaisuissa. Aineistosta on myös mahdollista tehdä tilauksesta erityisselvityksiä. Lisää tietoa tilastossa käytetyistä käsitteistä löytyy Tilastokeskuksen käsitetietokannasta ja Oppilaitostilastot-julkaisuista. Tilastossa käytetyt luokitukset löytyvät Tilastokeskuksen Internet-sivuilta sekä painetuista luokituskäsikirjoista.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Aikasarjatietoa on saatavissa 1980-luvulta lähtien. Henkilöpohjaisia opiskelijatietoja on olemassa vuodesta 1999 lähtien. Eri vuosien vertailtavuuteen vaikuttavat koulutusjärjestelmässä, luokituksissa ja tilastoinnissa tapahtuneet muutokset.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Tilastotiedot perustuvat samoihin tietolähteisiin ja ne on laadittu samoja periaatteita noudattaen kuin muutkin Tilastokeskuksen koulutusta kuvaavat tilastot. Näitä tilastoja voidaan hyvin käyttää rinnan, kunhan otetaan huomioon tilastojen erityispiirteet.


Lähde: Koulutustilastot 2009. Tilastokeskus

Lisätietoja: Reija Vento (09) 1734 3279, koulutustilastot@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma


Päivitetty 30.08.2010

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Ammatillinen koulutus [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-196X. Opetussuunnitelmaperusteisen ammatillisen peruskoulutuksen tutkinnon suorittaneet 2009, Laatuseloste . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/aop/2009/02/aop_2009_02_2010-08-30_laa_001_fi.html