Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Energian kokonaiskulutus laski selvästi

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen energian kokonaiskulutus laski vuonna 2005 yhdeksän prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 1 360 petajoulea (PJ), mikä vastaa 32,4 miljoonaa öljytonnia (Mtoe). Energian loppukäyttö väheni, mutta vain neljä prosenttia. Energian loppukäyttö saadaan, kun kokonaiskulutuksesta vähennetään energian muunto- ja siirtohäviöt. Se on siis yritysten, kotitalouksien ja muiden kuluttajien käyttöön jäävä energiamäärä. Sähkön kulutus laski niin ikään 2,5 prosenttia ollen hieman alle 85 terawattituntia (TWh).

Energian kokonaiskulutuksen lasku johtui pääasiassa siitä, että lauhdesähkön tuotanto laski kolmasosaan edellisvuoteen verrattuna ja nettotuonti nousi ennätyskorkealle. Tämä kehitys oli seurausta Pohjoismaiden parantuneesta vesitilanteesta. Energian loppukulutuksen ja sähkön kulutuksen väheneminen johtui teollisuuden pienentyneestä energiatarpeesta, johon vaikutti muun muassa metsäteollisuuden työselkkaus.

Bruttokansantuote kasvoi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 2,1 prosenttia vuonna 2005. Jalostuselinkeinojen tuotanto laski vajaan prosentin ja palvelualojen tuotanto kasvoi 3 prosenttia. Puu- ja paperiteollisuuden tuotanto vähentyi lähes 10 prosenttia. Koko tehdasteollisuuden tuotanto aleni 1,9 prosenttia. Teollisuuden energiankulutus laski energiaintensiivisen teollisuuden tuotannon laskua seuraten. Liikenteen energiankulutus pysyi edellisvuoden tasolla. Energiaintensiteetti eli energian kokonaiskulutuksen suhde bruttokansantuotteeseen jatkoi vuonna 2004 alkanutta laskuaan. Myös sähköintensiteetti laski edelleen. Sekä energia- että sähköintensiteetti olivat viime vuonna matalimmillaan viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Energian kokonaiskulutus ja loppukäyttö 1970-2005

* Ennakkotieto

Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttö väheni huomattavasti

Fossiilisia polttoaineita käytettiin 15 ja turvetta 26 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Hiilen kulutus väheni fossiilisista polttoaineista eniten, noin 41 prosenttia. Suuri lasku johtui kivihiilen käytön vähenemisestä. Sen lisäksi hiileen mukaan laskettavien koksin sekä masuuni- ja koksikaasun kulutukset laskivat vain vähän. Myös maakaasun käyttö väheni yhdeksän prosenttia edellisestä vuodesta. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käytön huomattavan vähenemisen syynä oli lauhdesähkön tuotannon pienentyminen. Myös sähkön ja lämmön yhteistuotanto väheni, koska teollisuuden energiantarve pieneni ja lämmitysenergian tarve pieneni edellisvuotta lämpimämmästä säästä johtuen.

Energia- ja sähköintensiteetti 1975-2005

* Ennakkotieto

Öljyn käyttö väheni kolme prosenttia vuonna 2005. Muiden voimalaitospolttoaineiden tapaan raskaan polttoöljyn kulutus laski huomattavasti, lähes kymmenen prosenttia. Myös lämmitykseen käytettävää kevyttä polttoöljyä kulutettiin selvästi edellisvuotta vähemmän. Liikennepolttoaineista bensiinin myynti aleni hieman, kun taas dieselin myynti kasvoi noin prosentin.

Polttonesteiden kuluttajahinnat kohosivat selvästi viime vuoden aikana. Suurin muutos tapahtui raskaan polttoöljyn hinnassa, joka kohosi tammi-joulukuussa 48 prosenttia. Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta (Pohjanmeren Brent) kohosi samaan aikaan 29 prosenttia. Alkusyksystä hinnat kävivät loppuvuoden hintoja korkeammalla hirmumyrsky Katrinan vahingoitettua Meksikonlahden tuotanto- ja jalostuskapasiteettia elokuun lopulla.

Myös uusiutuvan energian käyttö laski selvästi, kymmenen prosenttia, edellisvuoteen verrattuna. Sen osuus säilyi kuitenkin lähes vuoden 2004 tasolla, koska energian kokonaiskulutus laski melkein yhtä paljon. Puupolttoaineista eniten, 16 prosenttia, väheni jäteliemien käyttö, mikä johtui metsäteollisuuden työselkkauksesta. Myös teollisuuden puupolttoaineiden käyttö ja puun pienpoltto vähenivät. Samoin vesivoiman tuotanto laski. Tuulivoiman tuotanto sen sijaan kasvoi edellisvuoden tapaan voimakkaasti. Se oli viime vuonna 0,17 TWh eli 40 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös puupellettien käyttö jatkoi kasvuaan.

Energialähteet 2005*

* Ennakkotieto

Energialähteiden kulutus 2004-2005

* Ennakkotieto

Fossiiliset ja uusiutuvat energialähteet 1970-2005

* Ennakkotieto

Sähkön tuonti kasvoi ennätyskorkeaksi

Sähkönkulutus laski vuonna 2005 poikkeuksellisesti edellisvuoden 87 TWh:sta vajaaseen 85 TWh:iin. Pudotusta oli 2,5 prosenttia. Lasku johtui teollisuuden kulutuksen pienenemisestä, jonka suurin syy oli metsäteollisuuden työselkkaus. Muu kuin teollisuuden kulutus, eli kotitalouksien ja palveluiden sähkönkäyttö, lisääntyi 2 prosenttia.

Tuotanto supistui huomattavasti kulutusta enemmän, 17 prosenttia. Erityisesti lauhdesähkön tuotanto väheni voimakkaasti. Myös teollisuuden yhteistuotantosähkön ja kaukolämmön yhteydessä tuotetun sähkön määrät pienenivät selvästi. Vesivoimaa tuotettiin jonkin verran keskimääräistä enemmän. Tuotantomäärä oli kuitenkin 8,5 prosenttia pienempi kuin vuonna 2004. Ydinvoiman tuotanto sen sijaan kasvoi hieman.

Suomeen tuotiin sähköä viime vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin, lähes 18 TWh. Vuosien 2003 ja 2004 poikkeuksellinen nettovienti Pohjoismaihin kääntyi suureksi nettotuonniksi. Tuonti Venäjältä pysyi samalla tasolla kuin kahtena edellisenä vuonna, joina Suomen ja Venäjän välinen lisääntynyt siirtokapasiteetti on ollut käytössä. Nettotuonti kohosi tämän vuoksi 17 TWh:iin eli peräti 20 prosenttiin sähkön kokonaiskulutuksesta.

Sähkön verolliset kokonaishinnat (1. päivän tilastoidut listahinnat) laskivat lievästi koko alkuvuoden. Alkusyksystä kotitalouksien hinnat kääntyivät nousuun. Viime vuoden lopulla useat sähköyhtiöt ilmoittivat tulevista hintojen korotuksista. Tammikuussa sähköenergian verottomat hinnat olivat kotitalouksilla neljästä yhdeksään prosenttia viime vuoden tammikuuta korkeammat. Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat nousivat alkuvuodesta ja lähtivät kesäkuun laskun jälkeen taas nousuun heinäkuussa. Suomen aluehinta oli edellisvuotta korkeampi vuoden alkua ja kesäkuuta lukuun ottamatta. Joulukuun keskihinta oli korkeampi, kuin kuukausikeskiarvo oli ollut kertaakaan talven 2002-2003 jälkeen. EU:n sisäisen päästökaupan alettua sähkön hintaan on uutena tekijänä tullut vaikuttamaan päästöoikeuden hinta.

Sähkön hankinta 2004 - 2005

* Ennakkotieto

Hiilidioksidipäästöt vähenivät 17 prosenttia

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen fossiilisten polttoaineiden ja turpeen polton hiilidioksidipäästöt vähenivät noin 17 prosenttia edellisvuodesta ollen 54 miljoonaa tonnia vuonna 2005. Päästöjen väheneminen johtui energian kokonaiskulutuksen pienentymisestä ja siitä, että lauhdesähkön tuotanto korvautui sähkön tuonnilla.

Päästöt laskivat lähes samalle tasolle, jolla ne olivat vuonna 1990. Energian kokonaiskulutus oli viime vuonna lähes viidenneksen suurempi kuin vuonna 1990. Uusiutuvien energialähteiden osuus energian kokonaiskulutuksesta on kuitenkin kasvanut ja fossiilisten pienentynyt, minkä takia ero hiili-dioksidipäästöissä oli pieni. Päästöjen suhteelliseen vähenemiseen on vaikuttanut myös maakaasun kulutuksen kasvu suhteessa muihin fossiilisiin polttoaineisiin.

Päästökehitys 1990-2005

* Ennakkotieto

Energian loppukäyttö laski teollisuudessa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan energian loppukäyttö laski neljä prosenttia vuonna 2005 ja oli yhteensä vajaat 1 100 petajoulea. Energian loppukäyttö mittaa energialopputuotteiden eli sähkön ja kaukolämmön sekä rakennusten lämmitykseen käytettyjen polttoaineiden, liikennepolttoaineiden ja teollisuuden prosesseissa käytettävien polttoaineiden kulutusta. Kokonaiskulutuksen ja loppukäytön erotus menetetään energian muunto- ja siirtohäviöinä.

Teollisuuden energiankäyttö laski viime vuonna eniten. Lasku selittyy energiaintensiivisen teollisuuden tuotannon pienentymisellä. Myös rakennusten lämmitysenergian tarve laski. Liikenteen energiankäyttö säilyi edellisvuoden tasolla.

Energian loppukäyttö 2004-2005

* Ennakkotieto

Tässä eitetyt vuotta 2005 koskevat tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tiedot julkaistaan syksyllä ilmestyvässä Energiatilasto 2005 -vuosijulkaisussa. Ennakkotiedot perustuvat energia-alan järjestöjen ja Tilastokeskuksen tietoihin.


Päivitetty 16.3.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Energiankulutus [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-6842. 2005, Energian kokonaiskulutus laski selvästi . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ekul/2005/ekul_2005_2006-03-16_kat_001.html