Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppa vuonna 2005

Alkusanat

Tässä katsauksessa kuvataan tuorein tilasto -tiedotetta laajemmin Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan kehitystä vuonna 2005. Korkean teknologian vientiä ja tuontia tarkastellaan paitsi tuoteryhmittäin, myös maittain ja maaryhmittäin.

Korkean teknologian vienti uudelleen huippuluokkaa

Korkean teknologian tuotteiden osuus Suomen koko viennistä oli toistaiseksi korkeimmillaan yli 23 prosentissa vuonna 2000. Muutaman vuoden laskusuhdanteen jälkeen vuonna 2005 palattiin jälleen kasvu-uralle. Osuus nousi 21,3 prosenttiin viennin ollessa kaikkiaan lähes 11,2 miljardia euroa. Samalla korkean teknologian tuonti nousi ennätykselliseen 7,3 miljardiin euroon, mutta osuus koko tuonnista jäi silti vielä kauaksi vuosituhanteen vaihteen tasosta ollen 15,7 prosenttia. Sekä vienti että tuonti kasvoi vuodesta 2004 noin 30 prosenttia.

Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan tase on ollut vuodesta 1995 lähtien positiivinen ja ylijäämää kertyi vuonna 2005 runsas 3,8 miljardia euroa. Samalla vienti-tuonti-suhteeksi muodostui edellisvuoden tapaan 1,52. Muissa kuin korkean teknologian tuotteissa vastaava suhdeluku oli 1,05 ja Suomen ulkomaankaupassa kaikkiaan 1,12.

Kaikkien yhdeksän tuoteryhmän vienti kasvoi vuoden 2005 aikana

Korkean teknologian viennistä 9 miljardia euroa oli elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä ja matkapuhelinten osuus tästä runsaat 6,5 miljardia euroa. Tuoteryhmän osuus oli jo kuudetta vuotta 80 prosentin yläpuolella. Myös tieteellisiä instrumentteja vietiin vuonna 2005 lähes miljardin euron edestä. Kolmanneksi suurimman ryhmän, tieto- ja toimistokoneiden, viennin arvo nousi 50 prosenttia 450 miljoonaan euroon. Tätäkin vauhdikkaammin kasvoi avaruus- ja ilmailualan tuotteiden vienti, mikä vuodessa miltei 3,5-kertaistui. Tuoteryhmän volyymi jäi silti melko vähäiseksi (130 milj. €).

Elektroniikka ja tietoliikenne oli myös tuonnissa suurin tuoteryhmä. 3,8 miljardiin euroon kohonneessa tuonnissa oli lisäystä vuotta aiemmasta lähes 1,2 miljardia euroa. Tieto- ja toimistokoneitakin tuotiin 1,4 miljardin euron arvosta. Myös sekä sähkökoneet ja -laitteet että tieteelliset instrumentit olivat merkittäviä tuoteryhmiä molempien tuonnin arvon noustessa 600 miljoonan euron paikkeille. Avaruus ja ilmailu -tuoteryhmän tuonti liki kaksinkertaistui. Ainoastaan aseita ja kemikaaleja tuotiin edellisvuotta vähemmän, mutta niissäkään muutos ei ollut suuri.

Tuoteryhmittäiset trendit jokseenkin ennallaan

Suomen koko ulkomaan tavarakaupan 5,6 miljardin euron ylijäämästä 92 prosenttia perustui vuonna 2005 elektroniikan ja tietoliikennevälineiden positiiviseen kauppataseeseen. Aiempina vuosina vastaava osuus on ollut korkeintaan 50 prosentin luokkaa. Ilman elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä myös korkean teknologian kauppa olisi vajaa 1,4 miljardia euroa alijäämäinen. Vaikka elektroniikan ja tietoliikennevälineiden vienti-tuonti-suhde on viime vuosina ollut heikentymään päin, on se edelleen erinomainen 2,35. Kauppatase oli vuonna 2005 positiivinen myös kolmessa muussa korkean teknologian tuoteryhmässä. Tieteellisten instrumenttien suhdeluku oli 1,67 ja aseiden 1,51. Aseiden kauppa kääntyi parin vuoden jälkeen uudelleen ylijäämäiseksi. Vienti-tuonti-suhde oli heikoin sähkökoneissa ja -laitteissa, vain 0,19.

Tieto- ja toimistokoneiden alijäämä nousi vuosituhannen vaihteessa lähes miljardiin euroon ja on sen jälkeen sitkeästi pysytellyt samoissa lukemissa. Myös sähköisten koneiden ja laitteiden alijäämä on ollut kasvussa. Samaan tahtiin on tosin myös jatkanut kasvuaan tieteellisten instrumenttien ylijäämä, jota kertyi vuonna 2005 lähes 400 miljoonaa euroa.

EU piti asemansa tärkeimpänä kohdealueena

Euroopan unionin merkitys Suomen korkean teknologian tuotteiden kauppakumppanina kasvoi entisestään vuonna 2005. Korkean teknologian vienti EU-25 -alueen maihin oli 4,3 ja tuonti 3,4 miljardia euroa. Vienti kasvoi miltei kolmanneksen ja tuonti yli 38 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Molempiin tuli likimain miljardin euron lisäys. EU-maiden osuus Suomen korkean teknologian tuotteiden viennistä pysyi kuitenkin lähes ennallaan ja oli 39 prosenttia. Tuontiosuus sen sijaan kasvoi 2,5 prosenttiyksiköllä 47 prosenttiin. Vienti-tuonti-suhde EU-maiden kanssa oli 1,27. Vauhdilla kehittyneen Venäjän-viennin myötä muun Euroopan kanssa Suomen korkean teknologian ulkomaankauppa oli entistäkin ylijäämäisempää (2,4 mrd. €).

Aasia ei ohittanut EU:ta merkittävimpänä tuontialueena, vaikka tuonti kehittyi edelleen vuonna 2005 erittäin suotuisasti. Aasiasta tuotiin korkean teknologian tuotteita lähes 2,9 miljardilla eurolla ja sinne myös vietiin niitä saman suuruisen euromäärän edestä. Näyttäisikin siltä, että korkean teknologian kauppa Aasian maiden kanssa on kääntymässä alijäämäiseksi. Vienti-tuonti-suhde oli Suomen eduksi nyt enää 1,01. Kauppa NAFTA-maiden eli Yhdysvaltojen, Kanadan ja Meksikon kanssa on vanhastaan ollut alijäämäistä.

Venäjän osuus korkean teknologian viennistä 17 prosenttia

Venäjän osuus korkean teknologian tuotteiden merkittävimpänä vientimaana vahvistui vuonna 2005 entisestään, kun vienti kasvoi 700 miljoonalla eurolla kaikkiaan 1,9 miljardiin euroon. Myös vienti seuraavaksi tärkeimpiin maihin eli Arabiemiirikuntiin (970 milj. €) ja Britanniaan (830 milj. €) kehittyi joutuisasti. Vienti Kiinaan sitä vastoin kutistui yli 100 miljoonaa euroa ja samalla maan sijoitus suurimpien vientimaiden listalla putosi neljännestä kahdeksanneksi. Kahdenkymmenen suurimman vientimaan osuus Suomen korkean teknologian tuotteiden koko viennistä oli 78 prosenttia.

Tuonti on vientiäkin keskittyneempää, sillä 20 tärkeimmän korkean teknologian tuontimaan osuus oli 92 prosenttia. Tuonti edellisvuonna kärkeen nousseesta Kiinasta kasvoi mittavat 48 prosenttia. Tieto- ja toimistokone- sekä tietoliikennevälinepainotteinen tuonti lisääntyi 420 miljoonalla eurolla 1,3 miljardiin euroon. Myös tuonti mm. Virosta (530 milj. €), Saksasta (890 milj. €) ja Unkarista (460 milj. €) kasvoi voimakkaasti. Korkean teknologian tuotteiden tuonti Virosta miltei nelinkertaistui ja Unkaristakin kaksinkertaistui vuoden 2005 aikana.

Suomen korkean teknologian ulkomaankauppa oli vuonna 2005 ylijäämäisintä Venäjän (1,9 mrd. €) ja Arabiemiraattien (970 milj. €) kanssa, sillä näistä maista ei juurikaan tuotu Suomeen alan tuotteita. Britanniaan ylijäämää kertyi 580, Saudi-Arabiaan 490 ja Italiaan 460 miljoonaa euroa. Tase oli Suomen kannalta negatiivisin tuonniltaan vahvasti kasvaneiden maiden eli Kiinan (-850 milj. €), Viron (-430 milj. €) ja Unkarin (-380 milj. €) kaupassa.

Lähde: Tullihallitus; Korkean teknologian ulkomaankauppa, Tilastokeskus


Päivitetty 24.4.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2005, Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppa vuonna 2005 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2005/ktek_2005_2006-04-24_kat_001.html