Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 3.3.2006

Förädlingsvärdet inom hotell- och restaurangverksamheten var 1,6 miljarder euro år 2004

Enligt Statistikcentralen var omsättningen inom 10 000 företag inom hotell- och restaurangverksamheten 4,4 miljarder euro år 2004. Samma år sysselsatte de 48 400 personer. Förädlingsvärdet inom hotell- och restaurangverksamheten uppgick till 1,6 miljarder euro, vilket var 23 miljoner euro mer än året innan. Räknat per person var förädlingsvärdet 33 700 euro.

Från och med år 2000 har nyckeltalen för lönsamheten inom hotell- och restaurangverksamheten en aning försvagats tills att de år 2004 började stiga något. Verksamhetskostnaderna slukade omkring 92 procent av rörelseintäkterna, vilket innebar att driftsbidraget uppgick till 7,9 procent, dvs. 351 miljoner euro. Vinsten, som var 3,7 procent av intäkterna, uppgick till 163 miljoner euro.

Hotell- och restaurangverksamhetens finansieringsresultat 1999-2004

Av nyckeltalen för lönsamheten inom hotellverksamheten försvagades driftsbidraget och finansieringsresultatet med ungefär en halv procentenhet från året innan. Driftsbidraget utgjorde 114 miljoner euro, dvs. 9,6 procent av rörelseintäkterna. Soliditeten steg med närmare en procentenhet och de totala skulderna i förhållande till omsättningen ökade med något under en procentenhet.

Nyckeltalen för lönsamheten inom restaurangverksamheten steg en aning från året innan. År 2004 uppgick driftsbidraget till 237 miljoner euro, dvs. 7,3 procent av rörelseintäkterna. Däremot försvagades den finansiella ställningen en aning från året innan, soliditeten minskade med en halv procentenhet, total- och nettoskulderna i förhållandet till omsättningen ökade med omkring en procentenhet.

Källa: Företagsstrukturer / bokslutsstatistik 2004. Statistikcentralen

Förfrågningar: Seija Kolehmainen (09) 1734 2237, Leena Jussila (09) 1734 3754, rakenne.tilastot@tilastokeskus.fi

Ansvarig statistikdirektör: Kaija Hovi

Länkar: tabeller


Senast uppdaterad 3.3.2006

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Bokslutsstatistik över hotell- och restaurangverksamhet [e-publikation].
2004. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 26.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/matipa/2004/matipa_2004_2006-03-03_tie_002_sv.html