Suomen virallinen tilasto

Maatalouden tuottajahintaindeksi

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Lihan vienti vetää, mutta tuottajahinnat nousevat hitaasti
15.11.2019
Maatalouden tuottajahinnat laskivat 1,2 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Kasvituotoksen hinta laski keskimäärin 4,6 prosenttia ja eläintuotoksen hinta nousi 0,8 prosenttia. Viime syksynä korjattiin normaali viljasato katovuoden 2018 jälkeen. Vuosi sitten rajusti noussut viljan tuottajahinta palautui lähelle normaalia hintatasoa ja on nyt seitsemän prosenttia halvempaa kuin vuosi sitten. Vuoden kolmannella neljänneksellä ohran ja rukiin hinnat halpenivat eniten, kumpikin noin 11 prosenttia vuodentakaisesta. Vehnän hinta laski 7 prosenttia. Afrikkalaisen sikaruton leviäminen erityisesti Kiinassa on lisännyt suomalaisen lihan vientiä. Lihan tuottajahinnat nousivat kuitenkin verkkaisesti, sian ja siipikarjan liha 3-4 prosenttia ja naudan liha 2 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuoreimmasta maatalouden tuottajahintaindeksistä. Indeksi kertoo, kuinka paljon maataloustuotteiden hinnat ovat muuttuneet perusajankohtaan verrattuna.

Seuraava julkistus:
17.2.2020

Kuvaus: Maatalouden tuottajahintaindeksi mittaa kasvi- ja eläintuotteiden tuottajahintojen kehitystä viljelijän kannalta. Indeksi kertoo kuinka paljon maatalouden tuottajahinnat ovat muuttuneet verrattuna perusajankohtaan. Indeksin painorakenne perustuu kansantalouden tilinpidon maataloutta koskeviin tietoihin. Perusvuosi vaihdetaan viiden vuoden välein, jolloin myös korjataan painorakennetta ja uudistetaan nimike- ja tiedonantajaotoksia. Tällä hetkellä on käytössä 2015=100-–indeksi. Indeksin sisältö on kuvattu tarkemmin Eurostatin julkaisussa: Maataloushintatilastojen käsikirja.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: hinnat, hintaindeksit, indeksit, maatalouden tuottajahintaindeksi, maatalous, maataloustuotteet, tuottajahinnat.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Maatalouden tuottajahintaindeksi on uudistettu
15.5.2018
Maatalouden tuottajahintaindeksi on uudistettu ja sen perusvuodeksi on muutettu vuosi 2015.

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.1.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/mthi/index.html