Julkaistu: 31.1.2005

Taidettiinpa ennenkin - lahden takana

Latvian tilastollisen päätoimiston entinen pääjohtaja Margers Skujenieks (1886-1941) kehitti 1920- ja 1930-luvulla tilastografiikkaa moneen suuntaan ja hänen aikanaan tilastollisista atlaista alkoi kehittyä vertaansa vailla olevia kuvateoksia. Hänen vaikutuksensa innoittamana myös Viron tilastollinen päätoimisto julkaisi paljon tilastollisia kuva-atlaita 1930-luvulla. Olen aikaisemmin kirjoittanut näistä julkaisuista, jotka ovat paikka paikoin lähes taideteoksia. Tosin nykypäivän tilastografiikan periaatteiden mukaan niissä näkyvää kuvioiden käyttöä voisi kritisoida, mutta se on toinen asia.

Niin Latviassa kuin Virossakin suhteellisen runsas kuvioiden käyttö siirtyi myös "vaatimattomampiin" tilastojulkaisuihin. Muuan ystäväni yhytti helsinkiläisestä divarista vuonna 1934 julkaistun virolaisen tilastojulkaisun Eesti arvudes; 1934 a. rahvaloenduse mälestuseks (Riigi Statistika keskusbüroo, Tallinn, 1934). Kirjasessa on useita kaksivärisiä kuviosivuja. Ohessa on esimerkkinä kopio kahdesta sivusta. Teos on (sikäli kuin ymmärrän sitä) mielenkiintoinen tilastojulkaisu: siinä on kuviosivujen lisäksi luonnollisesti taulukoita, mutta enin osa sivuista on tekstiä, jossa esitellään tilastoja ja tulkitaan niitä.

Suomeen tällainen kuvioiden käyttö ei ilmeisesti kuitenkaan levinnyt. Suomessa julkaistiin yksi (?) kuvitettu tilastoatlas Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 (ks. Tietoaika, 12/2002), mutta muita en ole nähnyt. Minulla ei ole tiedossa, että itsenäisyyden aikana Suomen tilastojulkaisuissa olisi mainittavasti kuvioita käytetty viime vuosia lukuun ottamatta. Ilmeisesti vaikutteet eivät siirtyneet Suomenlahden yli.

Vesa Kuusela


Päivitetty 31.1.2005