28.11.2001

Lisätietoja: Iiris Niemi (09) 1734 3233, Hannu Pääkkönen (09) 1734 3229
Vastaava tilastojohtaja: Jussi Simpura

Sukupuolten välinen työnjako tasoittumassa

Ansiotyötä tehdään nykyisin Suomessa vähemmän kuin 1980-luvun lopulla. Syynä on väestön ikääntyminen ja työssäkäyvien lukumäärän väheneminen. Työssäkäyvien vuosityöaika on pysynyt keskimäärin ennallaan, mutta työpäivät ovat pidentyneet ja työstä vapaat päivät lisääntyneet. Miehet käyttävät selvästi enemmän aikaa ansiotyöhön kuin naiset. Sukupuolten välinen ero on kuitenkin kaventunut, sillä miesten keskimääräinen vuosityöaika on lyhentynyt ja naisten pidentynyt. Myös eri palkansaajaryhmien työaikaerot ovat tasoittuneet. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksesta, jonka tiedot kerättiin vuosina 1999 - 2000. Tutkimus perustuu 5 300 henkilön tarkkaan kirjanpitoon ajankäytöstään.

Kotitöihin käytetty aika lisääntyi hieman 1990-luvulla. Sukupuolten välinen ero kotitöiden määrässä pieneni jonkin verran, kun miehet osallistuivat aikaisempaa enemmän kotitöihin ja naisten vähentäessä. Silti naiset tekevät runsaat 60 prosenttia kotitöistä. Jako "naisten ja miesten kotitöihin" lieveni, sillä miehet osallistuvat entistä enemmän ruoanlaittoon ja siivoukseen ja naiset tekevät puolestaan kodin huoltotöitä enemmän kuin aikaisemmin.

Television osuus vapaa-ajasta kasvanut

Vapaa-ajan määrä on lisääntynyt tunnin viikossa 1990-luvulla. Suomalaisilla on nyt muista toimista vapaata aikaa keskimäärin 46 tuntia viikossa, miehillä kolme tuntia enemmän kuin naisilla. Vapaa-ajasta vietetään kotona hieman suurempi osa kuin kymmenisen vuotta sitten ja tuttavia tavataan vähemmän. Television osuus vapaa-ajasta kasvoi 1990-luvulla. Television ääressä vietetään yhä enemmän aikaa, nykyisin runsas kolmasosa vapaa-ajasta. Miehet katsovat televisiota enemmän kuin naiset.

Tietokoneet eivät ole koko väestön tasolla mullistaneet vapaa-aikaa. Nuorten vapaa-ajasta kuluu tietokoneen parissa kuitenkin kymmenesosa.

Liikuntaan ja ulkoiluun käytetty aika lisääntyi 1990-luvulla, erityisesti yli 45-vuotiailla. Vaikka naiset lisäsivätkin liikuntaa miehiä enemmän, he käyttävät siihen vähemmän aikaa kuin miehet. Miehillä liikuntaan kuluu aikaa 51 minuuttia vuorokaudessa, naisilla 39 minuuttia.

Suomalaisten päivärytmi on siirtynyt myöhäisemmäksi. Työpäivät alkavat hieman aikaisempaa myöhemmin. Samalla nukkumaanmeno ja herääminen ovat myöhentyneet.

Sunnuntain luonne varsinaisena lepopäivänä on vahvistunut. Sunnuntaiaamuna nukutaan pidempään ja lenkille lähdetään myöhemmin kuin ennen. Sunnuntaisin katsellaan aikaisempaa enemmän televisiota. Lauantai on yhä varsinainen kotityöpäivä, vaikkakin entistä enemmän kotitöitä tehdään nykyisin myös sunnuntaina.

Lähde: Ajankäytön muutokset 1990-luvulla. Kulttuuri ja viestintä 2001:6. Tilastokeskus.