1.10.1997

Lisätietoja: Lasse Lakanen (09) 1734 3397, Päivi Sinivirta (09) 1734 3631
Vastaava tilastojohtaja: Jarmo Hyrkkö (09) 1734 3473

Vuokra-asunnoilla kova kysyntä, vuokrapyynnöt korkeita

Vuokralle tarjottavien asuntojen määrä on välittäjien mukaan vähentynyt selvästi viime syksystä. Kysyntä on nykyään erittäin vilkasta, ja se on laajentunut suurten kaupunkien keskustoista myös reuna-alueille.

Kysyntä on lisääntynyt parin vuoden ajan. Kun tarjonta on samalla vähentynyt, vuokrapyynnöt ovat nousseet. Kohtuuhintaisen vuokra-asunnon saaminen vapailta vuokramarkkinoilta onkin vaikeampaa kuin moneen vuoteen.

Välittäjien mukaan asuntojen omistajat haluavat usein vuokrapyynnön niin korkeaksi, että vuokralainen muuttaa pian pois asunnosta. Toisaalta myös maksukykyisiä vuokralaisia on ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Tilastokeskus kysyi vuokrapyynnöistä asunnonvälitysyrityksiltä, jotka ilmoittelevat suurimmissa lehdissä. Tiedustelu koski ajanjaksoa 5.- 21. syyskuuta. Tilastoon saatiin mukaan vain viitisensataa vuokralle tarjottua asuntoa. Asuntojen vähäisen määrän takia ei julkaista keskimääräisiä pyyntöjä eikä muutosta edellisvuotisesta.

Toteutuneista vuokrista Tilastokeskus julkaisee tilastoa kerran vuodessa. Tiedot koskevat huhtikuuta. Seuraava vuokratilasto julkaistaan ensi kesäkuussa.

Lähde: Tilastokeskuksen vuokratilastot