13.11.1997

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Krister Elvkulla (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Venäläisten yöpymiset lisääntyivät edelleen syyskuussa

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät Suomen majoitusliikkeissä syyskuussa 2 prosenttia edellisvuodesta. Kotimaiset yöpymiset kasvoivat 5 prosenttia. Kaikkiaan yöpymisten määrä lisääntyi 4 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Venäläisten yöpymiset lisääntyivät 18 prosenttia syyskuussa. Myös japanilaisten ja brittien yöpymiset kasvoivat, kun taas ruotsalaisten koko alkuvuoden nousussa ollut yöpymisten määrä kääntyi laskuun (-7 %). Saksalaisten yöpymiset vähenivät enää prosentilla.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli syyskuussa 53 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 51. Korkeimmat kunnittaiset käyttöasteet mitattiin Helsingissä ja Kittilässä, molemmissa 76 prosenttia. Uudellamaalla hotellihuoneista oli käytössä 66 prosenttia ja Pirkanmaallakin 60 prosenttia.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli syyskuussa 367 markkaa vuorokaudelta, kun se vuotta aiemmin oli 346 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-syyskuussa kuusi prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä majoitusliikkeissä kohosi tammi-syyskuussa lähes 12 miljoonaan. Määrä oli kuusi prosenttia suurempi kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia ja ulkomaisten matkailijoiden 10 prosenttia.

Norjalaisten yöpymiset kasvoivat viidenneksen viime vuoteen verrattuna. Myös venäläisten ja ruotsalaisten yöpymiset lisääntyivät 17 prosenttia, sen sijaan saksalaisten yöpymisten määrässä oli 13 prosentin lasku. Eniten yöpymiset kasvoivat Ahvenanmaalla (53 %) ja Keski-Pohjanmaalla (25 %).

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, syyskuu 1997. Tilastokeskus