16.12.1999

Lisätietoja: Marjut Tuominen (09) 1734 3556, Merja Rönkä (09) 1734 3209
Vastaava tilastojohtaja: Ilkka Hyppönen

Ulkomaalaisten matkailijoiden yöpymiset kasvoivat reilusti lokakuussa

Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomen majoitusliikkeissä lisääntyivät lokakuussa peräti 16 prosenttia, kun taas kotimaisten matkailijoiden yöpymismäärä säilyi samana viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Yöpymisten kokonaismäärä lisääntyi 3 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotiedoista.

Lähes kaikkien suurimpien ulkomaisten matkailijaryhmien yöpymiset lisääntyivät lokakuussa. Näistä eniten lisääntyivät yhdysvaltalaisten yöpymiset, 74 prosenttia viime vuoden lokakuusta. Ranskalaisten ja japanilaisten yöpymismäärä kasvoi neljänneksen ja saksalaisten sekä brittien viidenneksen edellisvuotisesta.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli lokakuussa 50,8 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 50,2 prosenttia. Huoneiden käyttöaste oli korkein Varsinais-Suomessa (70,1 %) ja Pirkanmaalla (65,7 %). Yli 70 prosentin käyttöasteeseen päästiin Turussa, Tampereella ja Oulussa. Helsingin huonekäyttöaste oli 69,2 prosenttia.

Hotellihuoneiden toteutunut keskihinta oli lokakuussa 424 markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 389 markkaa.

Yöpymisten määrä kasvoi tammi-lokakuussa 2 prosenttia

Yöpymisten kokonaismäärä Suomen majoitusliikkeissä kohosi tammi-lokakuussa 13,5 miljoonaan. Se oli 2 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Myös ulkomaisten ja kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 2 prosenttia.

Ruotsalaiset olivat tammi-lokakuussa suurin ulkomaisten matkailijoiden ryhmä lähes 500 000 yöpymisvuorokaudellaan. Saksalaiset olivat toisella sijalla 436 000 yöpymisellään. Norjalaisten ja italialaisten yöpymisvuorokaudet lisääntyivät viidenneksen edellisvuodesta. Ranskalaisten yöpymisiä kirjattiin 16 prosenttia ja yhdysvaltalaisten 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto 1999, lokakuu. Tilastokeskus