Viihteestä riippuvuudeksi - rahapeliongelman luonne

  1. Mikä on peliongelma?
  2. Mitä on peliriippuvuus?
  3. Peliongelman synty
  4. Pelaajan kierre
  5. Peliongelman seurauksia
  6. Peliongelman yleisyys
  7. Pelaaminen yleistyy

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Tapio Jaakkola. Kirjoittaja on Peluuri-palvelun projektipäällikkö. Peluuri-palvelu on A-klinikkasäätiön ja Sininauhaliiton auttava puhelin peliongelmaisille.

Rahapelien tarjonta on vuosien saatossa muuttunut. Pelaamisesta on tullut normaalia ja arkipäiväistä, kun se vielä joku vuosikymmen sitten oli kiellettyä, synti tai pahe. Suomessa on 25 000-65 000 peliongelmaista. Rahapeliongelma on kuitenkin vielä paljolti näkymätön ja vaiettu ongelma.

Ihmiset ovat pelanneet ja lyöneet vetoa niin kauan kuin tiedetään. Pelaaminen, leikki on luontaista ihmisille. Rahapelit ovat suurin viihde- ja ajanvieteteollisuuden haara. Kolmen suomalaisen rahapeliyhteisön tuotto, toisin sanoen pelaajien tappiot, olivat viime vuonna yhteensä 1,3 miljardia euroa. Rahapeleistä on tullut osa arkipäiväämme. Selvimmin tämä näkyy pokeribuumissa ja erityisesti nettipokerissa. Karamellien, pokerisalkkujen, tv-ohjelmien, pokerioppaiden ja -lehtien taakse tahtoo välillä unohtua, että kyse on kuitenkin myös uhkapelistä.

Rahapelit ovat yhä vain helpommin saatavilla, ja pelaamisesta on tullut digitaalista. Suomessakin rahapelin kohtaa nykyään lähes kaikkialla päivittäin. Meillä on yli 17 000 kolikkoautomaattia hajasijoitettuna kaupoissa, baareissa, huoltoasemilla ja kioskeissa. Yli 4 000 myyntipisteessä voi ostaa arpoja tai niissä voi lyödä vetoa. Näiden lisäksi internetissä voi pelata yli 2 300 ulkomaisella pelisivustolla, useimmilla 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä. Myös kännykällä voi pelata rahapelejä.

Rahapeliongelma on kuitenkin vielä paljolti näkymätön ja vaiettu ongelma. Ongelmapelaajaa ei tunnista ulkoisesta olemuksesta; henki ei haise eikä askel horju. Yksi olennainen peliongelman tunnistamista ja siinä auttamista vaikeuttava seikka on, että peliongelmaa ja peliriippuvuutta ei aina mielletä todelliseksi riippuvuudeksi.

Mikä on peliongelma?

Peliongelma on monisyinen asia, ja peliongelmaiset ovat heterogeeninen ryhmä. Heidän ongelmansa aiheutuvat monimuotoisista psykologisista vaikutteista, ympäristö- tai sosiaalisista tekijöistä. Pelaamisen motiivina voi olla raha, toiset hakevat viihdettä tai jännitystä ja osa pakenee arjen huolia ja murheita pelaamisen pariin.

Pelaajat voidaan pelaamisen kautta jakaa neljään tasoon:

  • 0-tason henkilö ei ole koskaan pelannut rahapelejä,
  • 1-tasoon kuuluvat sosiaaliset tai viihdepelaajat,
  • 2-taso; liikapelaaminen, riskiryhmään kuuluvat ja ongelmapelaajat tai holtittomat pelaajat,
  • 3-taso; pakonomainen tai patologinen pelaaminen, peliriippuvuus.

Peliriippuvuudelle on määritelmä, mutta ongelmapelaamiselle ei löydy yhtä yhteisesti hyväksyttyä määritelmää. Yleensä peliongelman nähdään olevan peliriippuvuutta edeltävä vaihe. Ongelmapelaaminen on liiallista rahapelien pelaamista, joka vaikuttaa kielteisesti henkilön muihin elämän alueisiin, kuten hänen psyykkiseen tai fyysiseen terveyteensä, suoriutumiseen koulussa tai työelämässä, talouteen ja/tai ihmissuhteisiin. Sille, missä vaiheessa peliongelmaisesta henkilöstä tulee patologinen pelaaja eli peliriippuvainen henkilö, ei ole selvää rajaa.

Peliongelmaa ei voi mitata rahassa, vaikka siihen lähes aina liittyy taloudellisia ongelmia. Ihmisten varallisuus on erilainen ja samoin myös heidän kykynsä kestää rahanmenetyksiä, joten sitä kautta ei voi sanoa, milloin jonkun pelaamisesta on tullut ongelma.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 14.12.2006