Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle Tilastotieto-sivulle.

Digiboxi yleistyi kaikkein nopeimmin

  1. Uusia autotalouksia, entisille kakkos- ja kolmosautoja

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Pertti Kangassalo työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen taloudelliset olot -yksikössä. Artikkeli on julkaistu Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdessä 2/2008

Suomessa aloitettiin digitaaliset tvlähetykset elokuussa 2001 ja samoihin aikoihin myyntiin tulivat ensimmäiset digisovittimet. Alkoi kotien digitalisoituminen - pakotetusti, sillä analogisten lähetysten lopettaminen asetettiin elokuun loppuun 2007. Ja kyllä kansa digibokseja ostikin, siitä tuli kautta aikojen nopeimmin yleistynyt kodin laite: vuonna 2003 laite oli vasta muutamalla prosentilla, vuoden 2006 lopulla saavutettiin jo 50 prosentin raja ja helmikuussa tänä vuonna noin 85 prosentilla Suomen kaikista kotitalouksista oli vähintään yksi digisovitin. (Tv-talouksista laskettuna osuudet olisivat vielä muutaman prosenttiyksikön suurempia.)

Ja digiboomi jatkuu tulevinakin kuukausina ja vuosina, sillä jokainen televisio tarvitsee oman sovittimensa. Lisäksi tekniikka kehittyy, digisovittimien toimivuus ja ominaisuudet paranevat, digi-integroidut televisiolaitteet valtaavat kauppojen hyllyt ja hinnat laskevat. Kuten matkapuhelimien kohdalla tämä houkuttelee laitteiden vaihtamiseen, vaikkei vanhassa varsinaisesti olisi vikaa.

Digisovittimen ohella myös taulutelevisio ja DVD-laite ovat yleistyneet viime vuosina vauhdikkaasti. Reilusti yli puolessa Suomen kodeista on jo käytössä digikamera, kamerapuhelin ja laajakaista-internet.

Uuden viihde-elektroniikan yleistyminen kotitalouksissa 2/2001-2/2008

Lähde: Tilastokeskus, Kuluttajabarometri

Uusia autotalouksia, entisille kakkos- ja kolmosautoja

Myös aivan suurimmat hankinnat ovat tällä vuosikymmenellä kiinnostaneet kotitalouksia, sillä vuoden sisällä auton ostoa harkitsee kuukausittain jopa joka viides talous ja asunnon ostoa yleensä 7-9 prosenttia talouksista.

Kakkos- tai kolmosauton hankkineiden lisäksi maahan on syntynyt kokonaan uusia auton omistavia talouksia, sillä autollisten talouksien osuus on noussut kymmenessä vuodessa 70:stä 80:een prosenttiin.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 9.4.2008