Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle Tilastotieto-sivulle.

Rakentamisen toimialakatsaus II/2009

  1. Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta
  2. Uudisrakentamisen volyymi rajussa laskussa
  3. Rakennusyritysten liikevaihto supistui toisella neljänneksellä lähes 20 prosenttia
  4. Rakentamisen kustannukset laskivat
  5. Rakennusalan työttömien määrän kasvu nopeutui alkuvuonna
  6. Rakennusalan suhdannenäkymä pysyi erittäin negatiivisena
  7. Fokus: Saksan rakennustuotanto kääntyi kasvuun
  8. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittajat: Kaj Isaksson (09) 1734 3633 ja Jukka Oikarinen (09) 1734 2969

Sähköposti: rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta

Tilastolukujen valossa sekä yleinen talouskehitys että rakentamisen sektorin tilanne näyttää syvenevän entisestään. Talonrakentamisen tuotannosta katosi lähes 27 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Talonrakennusyritysten liikevaihto on sukeltanut tuotantolukujen perässä.

Myös rakennuskustannukset ovat olleet kiihtyvässä laskussa. Ainoastaan työkustannukset ovat kasvaneet edelliseen vuoteen verrattuna, tarvikkeiden ja muiden kustannusten hintojen painuessa selvästi.

Rakennusalan työttömien määrän kehitys noudattaa samoja suhdannekehityksen kulkujaksoja kuin rakentamisen volyyminkin kehitys. Rakennusalan työttömien määrä alkoi voimakkaasti kasvaa jo vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä, jolloin rakennusalan työttömiä oli lähes 14 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vuoden 2009 toisella neljänneksellä rakennusalan työttömiä oli noin 16 700 eli määrä oli kasvanut 46 prosenttia vuoden takaisesta. Samaan aikaan rakentamisen työllisten määrä on laskenut 7 prosenttia eli tämän verran henkilöitä on siirtynyt työvoiman ulkopuolelle tai toisille toimialoille.

Rakennusalan suhdannebarometrin antama suhdannenäkymä pysyi erittäin negatiivisena. Toisaalta kuluttajabarometri nousi plussan puolelle vuoden toisella neljänneksellä, joten kuluttajat odottavat pienoista paranemista vaikka luottamus talouteen yleensä on vielä alamaissa.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 25.9.2009