Aiheet
Kansantalous

Kansantalouden tuotanto kasvoi toukokuussa 2022 vuodentakaisesta, laskua edelliskuukaudesta

Tilasto:
Viiteajankohta:
2022, toukokuu
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Muutostiedote

Tilastotietojen julkistamien myöhästyi 15.7. teknisen häiriön vuoksi Lue lisää muutoksesta ja sen vaikutuksesta muutostiedotteesta.

Tilastokeskuksen mukaan toukokuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,5 % vuodentakaisesta. Toukokuun kausitasoitettu tuotanto laski 0,2 % edelliskuukaudesta. Huhtikuun 2022 työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 4,2 % (aiemmin 4,0 %) edellisvuoden huhtikuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto laski noin 1 %. Jalostus kasvoi noin 3 % ja palvelut noin 3 % vuoden 2021 toukokuusta.

Viivakuvio tuotannon volyymin kehityksestä kuukausittain vuosina 2005 - 2022. Viivakuviossa on näkyvissä trendi ja kausitasoitettu sarja tuotannon volyymin kehityksestä. Tuotannon volyymi on kehittynyt vaihtelevasti tällä ajanjaksolla. Tuotannon volyymi on kasvanut ajanjaksolla, mutta aikavälille mahtuu myös jaksoja, milloin tuotannon volyymi on supistunut. Tuotannon volyymi supistui vuosina 2009 ja 2020 sekä vuosina 2012 - 2014.

Pääkohdat

  • Työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi toukokuussa 2,5 % vuodentakaisesta.
  • Toukokuun kausitasoitettu tuotanto laski 0,2 % edelliskuukaudesta.
  • Työpäiväkorjattuna alkutuotanto laski noin 1 %. Jalostus kasvoi noin 3 % ja palvelut noin 3 % vuoden 2021 toukokuusta.

Pylväskuviossa on työpäiväkorjatun tuotannon volyymin prosenttimuutos vuodentakaisesta viimeisimmän kolmentoista kuukauden ajalta. Vuoden 2022 toukokuussa tuotannon volyymi kasvoi vuodentakaisesta noin kolme prosenttia.

Alkutuotannolla tarkoitetaan maa-, riista-, metsä- ja kalataloutta. Jalostus sisältää teollisuuden ja rakentamisen. Palvelut sisältää kaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan, liikenteen, liike-elämän palvelut sekä kiinteistö-, vuokraus- ja tutkimuspalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan ja julkiset palvelut.

Kausi- ja satunnaisvaihteluista tasoitettujen sarjojen (kausitasoitettu ja trendisarja) viimeiset havainnot tarkentuvat uusien havaintojen myötä kausitasoitusmenetelmissä. Tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria, mikä tulee ottaa huomioon kausitasoitettuja ja trenditietoja käytettäessä.

Tietojen tarkentuminen (revisiot)

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

Tietojen tarkentuminen

Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Ajankohta
  • Toimiala
Päivitetty:
15.06.2022

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Eveliina Heinänen
yliaktuaari
029 551 3436
Muut asiantuntijat
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.