Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 27.9.2018

Kuluttajien luottamus laskussa, mutta edelleen vahvalla tasolla

Kuluttajien luottamusindikaattori oli syyskuussa 20,2, kun se elokuussa oli 21,5 ja heinäkuussa 22,0. Viime vuoden syyskuussa luottamusindikaattori sai arvon 23,7. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,6. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 3.–18. syyskuuta 1 104 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattori

Kuluttajien luottamusindikaattori

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien arviot Suomen talouden kehityksestä laskivat jälleen syyskuussa edelliskuukauteen verrattuna. Odotukset oman talouden kehityksestä puolestaan pysyivät suunnilleen ennallaan. Kuluttajien arviot maan työttömyystilanteesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät vain hieman. Kaikki osatekijät olivat syyskuussa edelleen hyvällä tasolla.

Vuoden tarkastelujaksolla arviot maan taloudellisesta tilanteesta putosivat selkeästi. Viime vuoden syyskuuhun verrattuna maan työttömyystilanteesta tehdyt arviot ovat niin ikään heikentyneet. Näkemykset omasta taloudesta ovat parantuneet aavistuksen ja arviot säästämismahdollisuuksista hieman heikentyneet.

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajien odotukset omasta ja Suomen taloudesta vuoden kuluttua

Kuluttajat arvioivat kotitaloutensa rahatilanteen syyskuussa hyväksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin otollisena säästämiselle ja suotuisana myös lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Työttömyyden omakohtainen uhka on kuluttajien arvion mukaan vähentynyt selvästi viime aikoina.

Kuluttajien luottamus suuralueilla ja väestöryhmissä

Syyskuussa luottamus talouteen oli vahvinta pääkaupunkiseudulla (luottamusindikaattori 24,8) ja heikointa muussa Etelä-Suomessa (17,4). Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia (33,2). Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät (13,4) ja eläkeläiset (12,2). Miesten luottamus talouteen oli vahvempaa (21,6) kuin naisten (18,8).

Laitteiden yleisyys kotitalouksissa elokuussa

Elokuussa jo 87 prosentilla 15–84-vuotiaiden kotitalouksista oli käytössään tietokone ja 92 prosentilla internet-yhteys. Taulutietokoneen eli tabletin oli hankkinut 56 prosenttia kotitalouksista. Kotitalouksista 84 prosenttia omisti vähintään yhden älypuhelimen ja 23 prosenttia jotain puettavaa tietotekniikkaa kuten aktiivisuusrannekkeen, älykellon tai älylasit.

Älytelevisiota katseltiin elokuussa 36 prosentissa kotitalouksista. Kotitalouksista 30 prosentissa oli pelikonsoli ja joissakin jopa kauko-ohjattava kamerakopteri. Henkilöauton omisti elokuussa 79 prosenttia kotitalouksista.

Lisää laitteiden yleisyystietoa liitekuvioissa 12–15 ja tietokantataulukossa 003. Laitteiden yleisyyden selvittäminen kuluttajabarometrin yhteydessä on päättymässä tähän vuoteen. Tilastokeskus jatkaa laitetietojen tilastointia muilla, myöhemmin tarkentuvilla tavoilla.

EU-tulokset

Kaikkien EU-maiden (kausitasoitetut) barometritulokset julkaistaan kuukausittain Euroopan komission sivuilla: Lehdistötiedotteet .

Käsitteitä

Kysymyksen saldoluku saadaan vähentämällä vastausvaihtoehtoja painottaen myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus (ks. Laatuseloste ). Kuluttajien luottamusindikaattori on sen osatekijöiden saldolukujen keskiarvo. Osatekijät ovat: oma talous, Suomen talous, yleinen työttömyys ja kotitalouden säästämismahdollisuudet (kaikki koskien seur. 12 kuukautta). Saldoluvut ja luottamusindikaattori voivat vaihdella -100:n ja +100:n välillä – mitä korkeampi (positiivinen) lukema, sitä valoisampi näkemys taloudesta.


Lähde: Kuluttajabarometri 2018, syyskuu. Tilastokeskus

Lisätietoja: Tuomas Parikka 029 551 3276, Pertti Kangassalo 029 551 3598, kuluttaja.barometri@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Jari Tarkoma

Julkaisu pdf-muodossa (514,1 kt)

Katsaukset
Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 27.9.2018

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuluttajien luottamus [verkkojulkaisu].
ISSN=2669-8862. syyskuu 2018. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 9.12.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/kbar/2018/09/kbar_2018_09_2018-09-27_tie_001_fi.html