Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastotietoa tästä aiheesta julkaistaan toisen tilaston yhteydessä.

5.4.2022 jälkeen julkaistuja tilastotietoja tästä aiheesta

Tämä sivu on arkistoitu.

Liike-elämän palvelut

Liike-elämän palvelujen toimialaan kuuluvat tietojenkäsittelypalvelu, lakiasiainpalvelu, kirjanpito- ja tilintarkastuspalvelu, liikkeenjohdon konsultointi, hallintayhtiöt, tekninen palvelu, mainostoimistot, muu markkinointipalvelu, vartiointi- ja turvallisuuspalvelu, siivous, työvoiman vuokraus, muut palvelut liike-elämälle, koulutus, terveydenhuoltopalvelu, ympäristönhuolto ja pesulapalvelu.

Liikevaihto eräillä liike-elämän palvelujen toimialoilla 2004-2005*

* ennakkotieto

Liike-elämän palvelujen liikevaihto oli Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 19,3 miljardia euroa vuonna 2005. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 1,8 miljardia euroa, kasvuprosentin ollessa 10,1. Pk-sektorin osuus liikevaihdosta oli 63 prosenttia eli 12,1 miljardia euroa.

Liike-elämän palvelujen kannattavuus 2003-2005*

* ennakkotieto

Kaikki lasketut kannattavuutta mittaavat tunnusluvut kohenivat edellisvuodesta huomattavasti liike-elämän palveluissa. Toimintakulujen vähentämisen jälkeen jäi muiden kulujen kattamiseen 2,3 miljardia euroa, käyttökatteen ollessa 11,9 prosenttia. Liike-elämän palvelujen toiminta tuotti 2,2 miljardia euroa voittoa. Omavaraisuusaste oli 52,2 prosenttia taseesta. Kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon sen sijaan kasvoivat 3,5 prosenttiyksikköä ja olivat 41,5 prosenttia.

Pk-sektorille kertyi käyttökatetta 1,5 miljardia euroa eli 12,2 prosenttia liiketoiminnan tuotoista. Kokonaistulos koheni lähes 2 prosenttiyksikköä ja oli 859 miljoonaa euroa. Rahoitusasema heikkeni pk-sektorilla. Omavaraisuusaste heikkeni prosenttiyksikön verran edellisvuodesta ja oli 51,1 prosenttia taseesta. Kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon kasvoivat yli 4 prosenttiyksikköä 39,5 prosenttiin.

Tietojenkäsittelypalvelu

Tietojenkäsittelypalvelun toimialaan kuuluvat atk-laitteistokonsultointi, ohjelmistojen suunnittelu, valmistus ja konsultointi, tietojenkäsittely, tietokanta ja -verkkopalvelut, konttori- ja tietokoneiden korjaus ja huolto sekä muualla luokittelematon tietojenkäsittelypalvelu.Tietojenkäsittelypalvelun yritykset keräsivät liikevaihtoa 4,8 miljardia euroa, kasvua edellisvuodesta oli 6,4 prosenttia. Liikevaihdolla mitattuna pk-sektorin osuus tietojenkäsittelypalvelusta oli lähes 47 prosenttia.

Tietojenkäsittelypalvelun kannattavuus 2003-2005*

* ennakkotieto

Toimialan kannattavuus koheni edelliseen vuoteen nähden huomattavasti. Kokonaistulos, joka edellisenä vuonna mittavien myyntitappioiden vuoksi oli 8 prosenttia miinuksella parani lähes 20 prosenttiyksikköä ja oli 11,7 prosenttia liiketoiminnan tuotoista vuonna 2005. Rahoitusasema heikkeni edellisestä vuodesta. Omavaraisuusaste heikkeni 1,3 prosenttiyksikköä 56,8 prosenttiin taseesta ja kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon kasvoivat 6,7 prosenttiyksikköä ja olivat 45,8 prosenttia. Vaikka koko toimialan kannattavuuden tunnusluvut kohenivat edelliseen vuoteen verrattuna, heikkenivät pk-sektorin kannattavuuden tunnusluvut lähes prosenttiyksikön verran. Tilikauden tulosta pk-sektorille kertyi 49 miljoonaa euroa, mikä oli 2,1 prosenttia tuotoista.

Muut liike-elämän palvelut

Muista liike-elämää palvelevista toimialoista julkaisussa ovat mukana lakiasiainpalvelu, kirjanpito- ja tilintarkastuspalvelu, liikkeenjohdon konsultointi, hallintayhtiöt, tekninen palvelu, mainostoimistot, muu markkinointipalvelu, vartiointi- ja turvallisuuspalvelu, siivous, työvoiman vuokraus ja muut palvelut liike-elämälle.

Näiden toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kohosi 11,6 miljardiin euroon, kasvua edellisvuodesta oli 11,5 prosenttia. Pk-sektorin osuus liikevaihdosta oli 67 prosenttia eli 7,7 miljardia euroa. Pk-sektorin liikevaihto kasvoi 13,1 prosenttia.

Muiden liike-elämän palvelujen kannattavuus 2003-2005*

* ennakkotieto

Muiden liike-elämän palvelujen kannattavuus koheni kaikilla lasketuilla tunnusluvuilla mitattuna edellisvuodesta. Käyttökatetta kertyi 1,3 miljardia euroa. Tilikauden tulokseksi tuli 1,2 miljardia euroa voittoa, mikä oli 341 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna. Kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon lisääntyvät 3 prosenttiyksikköä ja olivat 42,2 prosenttia. Maksuvalmius säilyi hyvänä.

Pk-sektorin kaikki muut lasketut kannattavuuden tunnusluvut kohenivat edellisvuodesta noin puolitoista prosenttiyksikköä paitsi kokonaistulos, joka koheni lähes 3 prosenttiyksikköä. Kokonaistulosta kertyi 667 miljoonaa euroa eli 8,5 prosenttia tuotoista. Rahoitusasema heikkeni pk-sektorilla. Omavaraisuusaste heikkeni puoli prosenttiyksikköä 50,8 prosenttiin taseesta. Kokonaisvelat suhteessa liikevaihtoon lisääntyivät 6 prosenttiyksikköä ja olivat 42,2 prosenttia.


Päivitetty 27.6.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Liike-elämän palvelujen tilinpäätöstilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-5360. 2005, Liike-elämän palvelut . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 1.5.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/patipa/2005/patipa_2005_2006-06-27_kat_001.html