Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Palvelujen tuottajahintaindeksien laskenta uudistui

Palvelujen tuottajahintaindeksin laskenta uudistui vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen indeksistä alkaen siten, että indeksit ovat jatkossa vuosittaisia ketjuindeksejä.

Käytännössä ketjuindeksimenetelmään siirtyminen tarkoittaa sitä, että palvelujen tuottajahintaindeksin painorakenne päivitetään jatkossa vuosittain. Uusi painorakenne tulee voimaan aina kunkin vuoden ensimmäisen neljänneksen indeksistä lähtien. Painorakenteen lisäksi myös tuoteluokkia ja yritysotosta on mahdollista tarvittaessa päivittää vuosittain. Indeksin perusvuosi säilyy ennallaan (2015=100).

Jatkossa indeksilaskenta tapahtuu siten, että kutakin indeksisarjaa ketjutetaan eteenpäin uuden painorakenteen mukaisesti lasketun indeksin muutoksilla. Tarkempi kuvaus laskentamenetelmästä on saatavilla myöhemmin julkaistavasta päivitetystä Teollisuuden ja palvelujen tuottajahintaindeksit 2015=100 käyttäjän käsikirjasta.

Muutokset parantavat indeksin laatua, koska niiden avulla voidaan jatkossa ottaa nopeammin huomioon palvelujen tuotannossa tapahtuvat rakenteelliset muutokset.

Laskentatavan muutoksen lisäksi palvelujen tuottajahintaindeksistä julkaistaan jatkossa myös kuukausittaiset indeksipisteluvut StatFin-tietokannassa. Indeksi julkaistaan kuitenkin edelleen neljännesvuosittain.


Päivitetty 24.4.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Palvelujen tuottajahintaindeksit [verkkojulkaisu].
ISSN=1795-3510. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.9.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/pthi/pthi_2019-04-24_uut_001.html