Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys

SVT-Laatuseloste

1. Tilastotietojen relevanssi

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitykset tehdään EU:n rakennetilastoja koskevan asetuksen (58/97) mukaisesti.

Vähittäiskaupan ensimmäinen määrävuosiselvityksen tiedot ovat vuodelta 2002. Seuraavan kerran tilasto tehdään viiden vuoden kuluttua eli tiedot ovat vuodelta 2007. Selvityksessä kerätään tietoja

  1. liikevaihdosta luokiteltuna noin 30 tuoteryhmään,
  2. ostojen jakaumasta tavarantoimittajaryhmittäin sekä
  3. myymälöiden myyntipinta-alasta suuruusluokittain.

Vähittäiskaupan lisäksi selvitys tehdään tukkukaupasta, josta tiedot kerätään vuodelta 2003 ja vastaavasti autokaupasta vuonna 2005. Tilastovuonna 2004 kohteena ovat kaupan alueelliset tiedot. Alueelliset tiedot tuotetaan hallinnollisista aineistoista.

2. Tilastotutkimuksen menetelmäkuvaus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedot on kerätty suoraan yrityksiltä. Kyselyn perusjoukko oli toimialalle 52, vähittäiskauppa pl. moottoriajoneuvot; kotitaloustavaroiden korjaus kuuluvat yritykset. Joukosta rajattiin pois ne yritykset, joiden liikevaihto oli alle 9.000 euroa. Perusjoukon tiedot saatiin rakennetilastojen tuotantokannasta.

Menetelmänä käytettiin ositettua yksinkertaista satunnaisotantaa Perusjoukko ositettiin liikevaihdon ja nelinumerotason toimialan perusteella. Allokointi eli otoskokojen määrittäminen eri ositteisiin tehtiin harkinnanvaraisesti siten, että kaikki suurimman liikevaihtoluokan (liikevaihto yli 20 milj. euroa) yritykset tulivat otokseen. Muissa luokissa poimintasuhde vaihteli riippuen toimialasta.

Tiedustelussa oli alun perin 2 289 yritystä, joista lopettamisen tai väärän toimialan perusteella poistettiin 165. Tiedusteluun vastasi 1 462 yritystä. Vastaamattomia yrityksiä oli 662, joten vastausprosentti oli 69.

Ongelmana vastauksissa oli, etteivät kaikki yritykset olleet eritelleet tuotekohtaista myyntiään riittävällä tarkkuudella lomakkeen väärän ohjeistuksen vuoksi. Sen vuoksi aineistoa varten laskettiin korotuspainot siten, että vastanneiden kaupasta saatu liikevaihto vastasi kehikon liikevaihtoa toimialoittain. Näitä korotuspainoja käyttäen estimointi tehtiin kahdessa vaiheessa. Ensin estimoitiin liikevaihto toimialan nelinumerotasolla käyttäen kaikkia lomakkeella esiintyneitä luokkia eli mukana oli myös tuotteittain erittelemättömät koodit, jolloin saatiin toimialakohtainen kokonaisliikevaihto.

Tämän jälkeen otettiin mukaan ainoastaan ne yritykset, jotka olivat eritelleet liikevaihtonsa. Näiden perusteella saatiin estimoitua liikevaihdon tuoteryhmittäinen jakauma kullekin toimialalle. Näitä jakaumia apuna käyttäen saatiin tuoteryhmittäiset jakaumat niille yrityksille, jotka eivät olleet eritelleet liikevaihtoaan. Tämän jälkeen voitiin tuoteryhmittäiset liikevaihtomäärät estimoida uudelleen.

Sekä ostot että myyntipinta-alat on estimoitu käyttäen korotuskertoimena lukua N/n, missä N on kehikon yritysten määrä ko. ositteessa ja n on ositteen vastanneiden yritysten lukumäärä.

3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Vastausprosentti oli 69, jota pidettiin riittävänä. Erityisesti haluttiin varmistaa, että suurimmat yritykset vastasivat.

Koska määrävuosiselvitys oli ensimmäinen lajissaan, tietoja ei voi verrata aikaisempien vuosien tilastoihin. Myynnin kokonaismäärää verrattiin rakennetilaston liikevaihtotietoon.

Myyntipinta-alojen jakaumasta saatavaa myymälöiden määrätietoa verrattiin rakennetilastosta saatavaan toimipaikkojen määrään. Poikkeamaa on lähinnä niillä toimialoilla, joilla kauppaa ei välttämättä käydä myymälässä, esimerkiksi toimialalla kalan, äyriäisten ja nilviäisten vähittäiskauppa.

4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

EU:n rakennetilastoja koskevan asetuksen (58/97) mukaan vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tietojen tulee valmistua puolentoista vuoden viiveellä tilastovuoden päättymisestä. Tiedot ovat julkaistaessa lopullisia, eivätkä enää muutu.

Tilaston tiedot ovat yritysten 1.1.2002 - 31.12.2002 välisenä aikana päättyneeltä tilikaudelta. Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys tehdään joka viides vuosi.

5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedoista laadittiin lehdistötiedote, joka julkaistiin 27.5.2004. Tiedot julkaistiin myös internetissä Tilastokeskuksen sivuilla ja toimitettiin Eurostattiin.

Lisätietoja saa sähköpostiosoitteesta hyodyke.tilastot@tilastokeskus.fi.

6. Tilastojen vertailukelpoisuus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys tehtiin ensimmäisen kerran, joten ajallista vertailuaineistoa ei ole. Tiedot ovat yksityiskohtaisempia kuin muissa tilastoissa, joten vertailu on mahdollista lähinnä summatasolla rakennetilaston tietoihin.

7. Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys on osa rakennetilastoja, joten muuttujat on määritelty yhdenmukaisesti.

8. Dokumentointi

 

 

 


Päivitetty 6.9.2004

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-2955. 2002, Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 30.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/vkm/2002/vkm_2002_2004-09-06_laa_001.html