Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Laatuseloste: Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys

Tilaston tuottaja on Tilastokeskus. Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen laatiminen perustuu EU:n rakennetilastoja koskevaan asetukseen (58/97). Tilaston rahoitus on järjestetty Tilastokeskuksen budjettivaroin.

1. Tilastotietojen relevanssi

Vähittäiskaupan selvitys toteutetaan määrävuosittain yrityksille suunnattuna kyselynä, jossa ovat mukana kaikki vähittäiskaupan toimialat. Selvityksessä kerätään tietoja

  • liikevaihdosta luokiteltuna noin 30 tuoteryhmään,
  • ostojen jakaumasta tavarantoimittajaryhmittäin sekä
  • myymälöiden lukumäärästä myyntipinta-alan mukaisissa suuruusluokissa.

Käsitteet

Liikevaihto

Kyselyssä käytetty liikevaihdon käsite on tilinpäätöksen mukainen. Liikevaihto kaupan osto- ja myyntitoiminnasta on yrityksen omissa nimissään ja omaan lukuunsa ostamien ja sellaisinaan tai kaupan yrityksille tyypillisellä tavalla pakkaamina ja merkitseminä jälleenmyymien tavaroiden myynti. Myynti kattaa sekä vähittäismyynnin että tukkumyynnin. Vähittäismyynnillä tarkoitetaan jälleenmyyntiä kotitalouksille tai pieniä määriä kuluttaville yksiköille ja tukkukaupalla jälleenmyyntiä muille kauppiaille tai ammattimaisille käyttäjille. Tiedot ilmoitetaan arvonlisäverottomina.

Ostot

Ostot sisältävät kaikkien tilikauden aikana jälleenmyytäviksi ja kauppatoiminnassa käytettäviksi ostettujen tavaroiden ja palvelujen arvon, lukuun ottamatta pääomahyödykkeitä. Niihin luetaan (1) materiaalit, jotka käytetään myytyihin tavaroihin sellaisinaan (raaka-aineet, välituotteet, tuotekomponentin), (2) tuotantoon liittyvät oheismateriaalit kuten pakkaus-, huolto- ja korjausmateriaalit sekä toimistotarvikkeet, (3) vesi ja energia, (4) pientyökalujen ja laitteiden aktivoimattomat ostot sekä (5) palvelut, esim. lakiasiain- ja kirjanpitopalvelut, vakuutusmaksut, mainoskulut, vuokrat sekä patentti- ja käyttöoikeusmaksut, jos niitä ei ole aktivoitu. Ostoihin ei sisällytetä arvonlisäveroa.

Myyntipinta-ala

Myyntipinta-alaan kuuluvat (1) asiakkaiden käytössä oleva kokonaisala, sovitustilat mukaan luettuna, (2) myyntitiskit ja näyteikkunat sekä (3) myyntitiskien takana oleva, myyjiä varten varattu tila.

Myymälän myyntipinta-alan luokittelu

Myymälät jaettiin myyntipinta-alan mukaan seitsemään kokoluokkaan: alle 120 m2, 120-399 m2, 400-999 m2, 1000-2499 m2, 2500-4999 m2, 5000-9999 m2 ja vähintään 10000 m2.

Tavarantoimittajien luokittelu

Tavarantoimittajat luokiteltiin (1) valmistajiin, (2) tukkukauppiaisiin tai yhteisostoryhmiin ja (3) muihin toimittajiin (esim. kotitaloudet).

2. Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedot on kerätty otantatutkimuksena suoraan yrityksiltä. Yritykset vastasivat kyselyyn joko sähköistä tiedonkeruulomaketta käyttäen tai täyttämällä paperilomakkeen.

Kyselyn perusjoukon muodostivat Suomessa toimivat toimialaluokituksen TOL 2002 2-numerotasolle 52 kuuluvat vähittäiskauppaa harjoittavat yritykset. Toimiala 52 sisältää erikoistumattomissa ja erikoistuneissa myymälöissä harjoitettavan vähittäiskaupan, käytettyjen tavaroiden vähittäiskaupan, postimyynnin, torikaupan sekä henkilökohtaisten esineiden ja kotitalousesineiden korjauksen. Moottoriajoneuvojen myynti ja korjaus eivät kuulu tälle toimialalle.

Otoksen poiminnassa käytettiin kehikkona yritysrekisteriä. Otanta-asetelmana oli ositettu yksinkertainen satunnaisotanta. Ositteet muodostettiin yrityksen toimialan ja liikevaihdon suuruusluokan mukaan. Poimintakehikosta rajattiin pois yritykset, jotka olivat liikevaihdoltaan erittäin pieniä. Allokointi eli otoskokojen määrittäminen eri ositteisiin tehtiin siten, että suurista kokoluokista poimittiin ositteen kokoon nähden selvästi enemmän yrityksiä kuin pienistä kokoluokista. Kaikki yritykset, joiden liikevaihto oli yli 20 miljoonaa euroa, sisällytettiin otokseen. Otoksen koko oli noin 2200 yritystä.

Kyselyn vastausaste oli reilut 84 prosenttia. Ylipeitoksi (toiminta loppunut, vapautettu tiedustelusta väärän toimialan vuoksi) luettiin noin prosentti otokseen kuuluneista yrityksistä. Aineistossa esiintyy myös hieman alipeittoa: otos piti poimia tilastovuoteen nähden niin varhaisessa vaiheessa, että osa uusista (toimintansa aloittaneista) yrityksistä jäi kyselyn ulkopuolelle. Aineiston editointivaiheessa jouduttiin hylkäämään vastauksia, joissa suurin osa yrityksen liikevaihdosta tuli muusta kuin vähittäiskaupasta.

Korotuskertoimien laskennassa asetelmapainoja korjattiin aluksi huomioimalla ylipeitto ja kato ositteissa. Lopulliset korotuskertoimet muodostettiin niin, että aineistosta lasketut yrityslukumäärät saatiin vastaamaan perusjoukon yrityslukumääriä toimialaluokituksen 4-numerotasolla. Ostojen ja tuoteryhmittäisten liikevaihtojen estimoinnissa reunajakaumana käytettiin perusjoukon toimialoittaisia liikevaihtosummia. Myymälöiden lukumäärät estimoitiin käyttäen reunajakaumana toimialoittaisia toimipaikkalukumääriä.

Jos tilastossa havaitaan virheitä, tiedot oikaistaan korjaamalla virheet, poistamalla virheelliset tiedot ja laatimalla virheistä tiedote tilaston verkkosivuille.

3. Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksiä tehdään viiden vuoden välein. Ensimmäinen selvitys tehtiin vuoden 2002 tiedoista ja viimeisin julkaisu käsittelee vuoden 2007 tietoja. Seuraavan kerran tilasto tehdään vuoden 2012 tiedoista ja julkaistaan vuonna 2014.

EU:n rakennetilastoja koskevan asetuksen (58/97) mukaan vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tietojen tulee valmistua enintään puolentoista vuoden viiveellä tilastovuoden päättymisestä. Tiedot ovat julkaistaessa lopullisia, eivätkä enää muutu. Mittausjaksona on periaatteessa koko tilastovuosi tammikuusta joulukuuhun, mutta yritysten antamat tiedot koskevat tilastovuoden aikana päättynyttä tilikautta.

Tiedot tilaston ilmestymisestä päivitetään julkaisukalenteriin: http://tilastokeskus.fi/ajk/julkistamiskalenteri/index.html

4. Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Vähittäiskaupan määrävuosiselvitykset vuosilta 2002 ja 2007 ovat keskenään vertailukelpoisia. Molemmissa tilastoissa on käytetty toimialaluokitusta TOL 2002 ja liikevaihdon jaottelussa vuoden 2002 CPA-luokitusta eli Euroopan Unionin tuoteluokitusta (Statistical Classification of Products by Activity 2002).

Vähittäiskaupan lisäksi tuoteryhmittäisiä liikevaihtotietoja tuotetaan määrävuosiselvityksinä myös tukkukaupasta ja autokaupasta. Tilaston liikevaihto- ja ostotietoja voidaan vertailla rakennetilaston tietoihin, mutta vain summatasolla. Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys on osa rakennetilastoja, ja sen muuttujat on määritelty yhdenmukaisesti muiden rakennetilastojen kanssa.

5. Tietojen saatavuus ja selkeys

Vähittäiskaupan määrävuosiselvityksen tiedoista laaditaan lehdistötiedote. Tiedot julkaistaan myös internetissä Tilastokeskuksen sivuilla ja toimitetaan Euroopan tilastovirastolle (Eurostat).

Lisätietoja saa sähköpostiosoitteesta hyodyke.tilastot@tilastokeskus.fi.


Päivitetty 13.5.2009

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys [verkkojulkaisu].
ISSN=2342-2955. 2007, Laatuseloste: Vähittäiskaupan määrävuosiselvitys . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 30.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/vkm/2007/vkm_2007_2009-05-13_laa_001.html