Uutisia 20.9.2022

Datamenestyjät-kilpailun finalistit valittu: menestystä kunta- ja lapsiaiheilla 

Tämän vuoden Datamenestyjät-kilpailun finalistit on valittu. Voittaja löytyy joukosta, johon raati valitsi (satunnaisessa järjestyksessä) Kanta-Hämeen elinvoimakatsauksen, Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tietopankki Itlaston sekä Kuntakortin. Kilpailun voittaja julkistetaan 28.9. Tilastoareena-tapahtumassa.

Kuntakortti on Robonomist Oy:n ja aluetietoon keskittyvän konsulttiyrityksen MDI:n palvelu, joka kokoaa keskeisiä kunnan kehitystä koskevia tunnuslukuja eri lähteistä automaattisesti päivittyen. Datamenestyjien raati kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että palvelu on synnyttänyt datasta uutta liiketoimintaa, indikaattorit on valittu huolella ja tulokset on myös esitetty tyylikkäästi.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön Itlan Itlasto-palvelu kokoaa kansallista, pitkittäistä seurantatietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Tieto on aiemmin ollut hajallaan eri lähteissä. Raati kiinnitti huomiota myös siihen, että palvelu pyrkii tekemään tiedon tutkimisesta helppoa ja ulkoasullaan houkuttelemaan myös uusia käyttäjiä sen äärelle.

Kanta-Hämeen elinvoimakatsaus taas on Hämeen liiton ylläpitämä palvelu, joka nimensä mukaisesti kerää yhteen alueen kuntien elinvoimaa mittaavia tilastoja. Kilpailun raati vaikuttui muun muassa siitä, miten palvelu on todistanut tarpeellisuutensa: se kehitettiin aikanaan Forssassa ja on sittemmin levinnyt käyttöön ensin naapurikunnissa ja sitten koko Kanta-Hämeessä. Lisäksi indikaattorit on valittu perustellusti ja esitetty niin, että niitä on helppo ryhtyä tutkimaan ilman infoähkyn tunnetta.

Tilastokeskus haluaa tukea avoimen datan hyödyntämistä yhteiskunnassa. Siksi tänäkin vuonna järjestetään viime vuonna alkunsa saanut Datamenestyjät-kilpailu, jonka avulla tuodaan esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia. Sen järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Raati koostuu eri organisaatioita edustavista datan käytön ja visualisoinnin asiantuntijoista.

Kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. Luotettavan tiedon kattava käyttäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja, mutta myös ketteriä sovelluksia niiden hyödyntämiseen. Ehdokkaita ilmoittautui tällä kertaa 16. 

Finalistien esittelyt: 

Itlasto

Itlasto-palvelun esittely YouTubessa

Kanta-Hämeen elinvoimakatsaus

Kanta-Hämeen elinvoimakatsauksen esittely YouTubessa

Kuntakortti

Kuntakortti-palvelun esittely YouTubessa

 

Lisätietoja: 

Tilastokeskus, viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo, hanna.ikaheimo[a]stat.fi, puh. 029 551 3025. 

Kilpailun säännöt ja raati Tilastokeskuksen verkkosivuilla

Vuoden 2021 voittajan, Väestömetsä-väestöennustepalvelun, esittely Youtubessa
 

Tilastokeskus tuottaa luotettavia ja puolueettomia tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jalostamalla eri tietolähteistä kertyvää tietoa tilastoiksi ja tuomalla sen kaikkien suomalaisten hyödyksi.  

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys tarjoaa asiakkailleen konsultointipalveluja, liiketoimintaratkaisuja sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan.