Uutisia 6.4.2018

Tilasto-olympialaisten nuoret voittajat valittu – kilpailutöissä analysoitiin ansiokkaasti väestötilastoja

Ensimmäistä kertaa järjestettyjen Tilasto-olympialaisten kansallisen kilpailun voittajat on valittu. Lukiosarjan voittajaryhmät tulevat Olarin lukiosta Espoosta, Valkeakosken Tietotien lukiosta ja Kauniaisten lukiosta. Yläkoulusarjan voittajat ovat Lyseonmäen koulusta Heinolasta, Pakilan yläasteelta Helsingistä ja Maijamäen koulusta Naantalista.

Voittajat palkitaan LUMA-päivillä Tampereella kesäkuussa, ja he jatkavat kilpailua Euroopan-finaalissa yhdentoista muun maan nuorten kanssa.

Kansallisessa finaalissa nuoret eri puolilta Suomea tekivät tilastollisia tutkimuksia Tilastokeskuksen väestölaskenta-aineistosta. Finaaliin osallistui yhdeksän lukioryhmää ja 42 yläkouluryhmää.

Kilpailutöissä nuoret analysoivat väestöä eri muuttujien, kuten perhetilanteen, asuinalueen, koulutuksen ja sosioekonomisen aseman mukaan. Lukiosarjassa tehtiin myös ajallista vertailua.

Väestöaihe innosti koululaisia

Tutkimukset arvioineen asiantuntijaraadin mukaan useimmissa töissä oli löydetty keskeiset tilastolliset suureet ja luotu tutkimusasetelma. Lukiotöissä oli tehty jopa hypoteeseja, ja tuloksia oli osattu analysoida hyvin.

”Itse emme olisi pystyneet samaan tuossa iässä. Meitä ilahdutti, että yläkoululaisia osallistui kilpailuun näin runsaasti. Kouluissa oli selvästi innostuttu aiheesta”, raadin jäsenet kommentoivat.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat kehittämispäällikkö Kaija Ruotsalainen Tilastokeskuksesta, yliopistonlehtori Jyrki Möttönen Helsingin yliopistosta ja vuoden matematiikan opettaja Kalle Vähä-Heikkilä Lauttakylän lukiosta.

Tilasto-olympialaiset on uusi Euroopan-laajuinen kilpailu, jonka tavoitteena on edistää nuorten tilastojen lukutaitoa innostavalla tavalla. Kansallisen kilpailun ensimmäinen vaihe sisälsi monivalintatehtäviä ja toinen vaihe tutkimuksen teon. Euroopan-finaali käydään huhti-toukokuussa, ja sen voittajat matkaavat kesäkuussa Puolaan Q2018-konferenssiin palkittaviksi.

Lisätietoa kilpailusta

Jaa