Suomalaiset kierrättävät sanoissa ja teoissa

  1. 3,3 roskapussia viikossa
  2. Joka toinen kierrättää biojätettä
  3. Kirpputoreilla liikkuvat miljoonat
  4. Vain sinkut sinnittelevät ilman autoa
  5. Ajokilometrit vähentyneet
  6. Ekosähkö ei ole iskenyt

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Jouni Kotkavuori, Tilastokeskus. Kotimaan foorumin uutinen Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdessä 8/2007

Kyselyissä ilmaistu halu lajitella jätteitä muuttuu myös teoiksi, kun kierrättämiseen on mahdollisuus, kertovat Kulutustutkimus 2006:n ennakkotiedot.

Suomalaisista oli jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen erittäin valmiita 64 ja melko valmiita 27 prosenttia Ilmastomuutoksen viestintäohjelman kyselyssä. Oheisen taulukon mukaan asenteellinen valmius jätteiden erilliskeräykseen on toteutunut varsin hyvin. Jätteiden talteenottoaste on yhteydessä keräysastioiden tai -pisteiden saavutettavuuteen.

Lehtien kierrätys on hyvin yleistä. Mutta ainakin tölkkien kierrätyksessä olisi parantamisen varaa, toteaa Kulutustutkimus 2006:n vetäjä Juha Nurmela. Hän arvelee, että toissakesänä alkanut taajamien kiinteistökohtainen pahvien ja kartonkitölkkien keräily lisännee vähitellen niiden kierrätystä. Kaupunkimaisilla alueilla pakkauspahvien kierrätys on jo varsin yleistä.

"Suomessa on niukkuuden kulttuurista tähän päivään ulottuva toimintatapa, jossa lajittelua arvostetaan", Nurmela sanoo.

Kerros- ja rivitaloissa asuvat kierrättävät muita useammin niitä jätelajeja, joiden kerätään talokohtaisesti. Peräti 95 prosenttia kerrostaloasujista vie lehdet säännöllisesti keräykseen. Omakotiasukkaat taas kierrättävät muita useammin lasi- ja metalli- sekä ongelmajätteitä.

Yhden ja kahden hengen pientaloudet ovat aktiivisempia kierrättäjiä kuin perhetaloudet. Nurmelan mielestä tulos on mielenkiintoinen, sillä esimerkiksi uuden tieto- ja viestintätekniikan käyttöönotossa lapsiperheet puolestaan ovat edelläkävijöitä.

3,3 roskapussia viikossa

Suomalaiset kotitaloudet täyttävät 2-6 roskapussia viikoittain, keskimäärä on 3,3. Määrä lisääntyy talouden koon kasvaessa, mutta ei suoraviivaisesti. Perheissä roskapusseja täyttyy henkeä kohden vähemmän kuin pientalouksissa.

Sekajätettä kertyy suhteellisesti eniten kaupunkimaisesti asuvissa pientalouksissa.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 21.12.2007