19.1.1996

Yöpymiset lisääntyivät marraskuussa - venäläisten yöpymiset vähenivät

Sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät marraskuussa, kotimaiset noin viisi prosenttia ja ulkomaiset noin yhdeksän prosenttia marraskuusta 1994. Kaikkiaan yöpymisten määrä kasvoi kuusi prosenttia. Kotimaan matkailu on kasvanut koko vuoden, kun taas ulkomaalaisten yöpymiset vähenivät viime kesänä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Saksalaisten yöpymiset kääntyivät marraskuussa pieneen kasvuun. Ruotsalaisten majoitusvuorokausien määrä pieneni edelleen, mutta vähemmän kuin alkuvuonna. Venäläisten yöpymiset vähenivät hieman alkuvuoden voimakkaan kasvun jälkeen, kun taas brittien ja yhdysvaltalaisten kasvoivat edelleen tasaisesti. Japanilaisten, sveitsiläisten ja itävaltalaisten majoitusvuorokaudet lisääntyivät yli 50 prosenttia ja tsekkien, korealaisten ja taiwanilaisten kaksinkertaistuivat.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli marraskuussa 45,6 prosenttia eli yli prosenttiyksikön edellisen marraskuun lukua korkeampi. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Kuopion (57 %) ja Uudenmaan (53 %) lääneissä. Yli kuudenkymmenen prosentin käyttöasteet kirjattiin Sotkamossa, Tampereella, Imatralla, Oulussa ja Savonlinnassa.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli marraskuussa 330 markkaa. Edellisvuoden marraskuussa keskihinta oli 309 markkaa.

Ennätysmäärä yöpymisiä tammi-marraskuussa

Tammi-marraskuussa majoitusliikkeissä kirjattiin yöpymisiä 13,1 miljoonaa. Määrä on kotimaan matkailun kasvun ansiosta suurempi kuin koskaan ennen.

Kotimaisten yöpymisten määrä kohosi tammi-marraskuussa lähes 10 miljoonaan. Ulkomailla asuvien majoitusvuorokausia Suomen majoitusliikkeissä kertyi 3,1 miljoonaa. Määrä on prosentin pienempi kuin ennätysvuonna 1994, mikä johtuu saksalaisten ja ruotsalaisten Suomeen suuntautuvan kesämatkailun vähentymisestä. Matkailu Venäjältä, anglosaksisista maista, Japanista ja monesta kaukomaasta kasvoi huomattavasti.

Yöpymisten muutos tammi-marraskuu 1994/1995, %

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa sekä kaikki retkeilymajat.

Lähde: Majoitustilasto, marraskuu 1995
Lisätietoja: Merja Rönkä (90) 1734 3209,
Arto Luhtio (90) 1734 3216