29.8.1996

Kesäkuussa kotimaankauppa kävi huonosti

Tukkukaupan myynnin määrä väheni 6,8 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 1,8 prosenttia viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun. Myynnin arvonlisäveroton arvo laski Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tukkukaupassa 5,7 ja vähittäiskaupassa 0,9 prosenttia. Tämän vuoden kesäkuussa oli kaksi arkipäivää vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Autotukkukaupan seitsemän prosentin nousu oli ainoa valopilkku kesäkuun tukkukaupassa. Yleistukkukaupan myynti laski lähes 17 prosenttia ja investointitavaroiden tukkukaupankin yli seitsemän prosenttia. Polttoainetukkukauppa väheni edelleen. Kesäkuun vähennys oli lähes kahdeksan prosenttia.

Suomeen kohdistuneen matkailun väheneminen sekä kesäkuun huonot ilmat vaikuttivat osaltaan vähittäiskaupan myynnin pienenemiseen. Myyntimäärät vähenivät kesäkuussa lähes jokaisella vähittäiskaupan toimialalla. Ainoa myyntiään viime vuodesta selkeästi nostanut toimiala on autojen vähittäiskauppa. Autoja kaupattiin 11 prosenttia viime vuoden kesäkuuta enemmän. Toukokuussa viimevuotiselle tasolleen yltänyt alkoholijuomien kaupan myynti pieneni jälleen, nyt 11 prosenttia edellisestä vuodesta.

Viime vuoden tammi-kesäkuusta tämän vuoden tammi-kesäkuuhun myyntimäärä kuitenkin lisääntyi tukkukaupassa 2,0 ja vähittäiskaupassa 2,6 prosenttia. Vastaavana aikana myynnin arvonlisäveroton arvo nousi 2,6 prosenttia koko tukkukaupassa ja 3,1 prosenttia koko vähittäiskaupassa.

Vuoden alkupuoli on jakanut tukkukaupan kahtia. Erityisesti autotukkukaupalla ja investointitavaroiden tukkukaupalla menee viime vuoden alkupuolta paremmin, mutta vaatetukkukaupalla ja polttoainetukkukaupalla taas huonommin. Vaatetukkukauppa pieneni alkuvuonna yhdeksän prosenttia, kun autotukkukauppa vastaavasti lisääntyi yhdeksän prosenttia.

Vuoden alkupuolella vähittäiskauppa on käynyt useimmilla aloilla viimevuotista paremmin. Eniten nousua on autojen sekä sähkötarvikkeiden ja kodintekniikan vähittäiskaupassa. Molemmissa myyntimäärät ovat toistakymmentä prosenttia viime vuoden vastaavaa ajanjaksoa suuremmat. Huonoimmin alkuvuosi on kohdellut alkoholijuomien kauppaa. Myyntimäärä on vähentynyt yli seitsemän prosenttia.

Tukkukaupan määräindeksi

Vähittäiskaupan määräindeksi

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, kesäkuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (09) 1734 3552