30.10.1996

Elokuussa kauppa kehittyi epäyhtenäisesti

Tukkukaupalle elokuu oli huono, mutta vähittäiskauppa jatkoi kasvuaan. Vähittäiskaupan veturina toimi vielä elokuussakin autokauppa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista.

Tukkukaupan myynnin määrä väheni 4,2 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä lisääntyi 6,0 prosenttia viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun. Myynnin arvonlisäveroton arvo väheni tukkukaupassa 2,1 kun vastaavasti vähittäiskaupan myynnin arvonlisäveroton arvo lisääntyi 6,7 prosenttia.

Elokuu oli tukkukaupalle synkkä. Myyntimäärät pienenivät kaikilla toimialoilla autotukkua lukuunottamatta. Autotukkukaupankin myynnin lisäys jäi kahteen prosenttiin. Suurimmat myyntimäärän laskut kirjattiin sähkö- ja kodintekniikan tukulle sekä yleistukkukaupalle. Kummassakin ryhmässä myyntimäärät pienenivät yli kymmenen prosenttia.

Kuva

Vähittäiskaupan kehitys oli elokuussa epäyhtenäistä. Suuria myynnin vähenemisiä viime vuoteen nähden ei ollut yhdelläkään toimialalla, mutta lähes puolella toimialoista myyntimäärä pieneni parilla prosentilla. Autokaupan yli viidenneksen viimevuotista parempi myynti nosti koko vähittäiskaupan kuitenkin selvästi viimevuotista paremmaksi. Lisääntyneestä matkailusta ja autokaupan hyvästä myyntimenestyksestä huolimatta huoltamokauppa jäi viimevuotiselle tasolle. Kirjojen ja toimistotarvikkeiden kauppa jäi myös kolme prosenttia viimevuotista pienemmäksi.

Elokuun hienojen ilmojen myötä alkoholikauppa sekä urheilutarvikkeiden ja veneiden kauppa kävi hyvin. Alkoholijuomia myytiin yli seitsemän prosenttia ja urheilutarvikkeita ja veneitä yhdeksän prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Myös elintarvikemyymälöissä myytiin viimevuotista enemmän.

Autokauppa alkuvuoden vahvin

Viime vuoden tammi-elokuusta tämän vuoden tammi- elokuuhun myyntimäärä lisääntyi tukkukaupassa 1,7 ja vähittäiskaupassa 3,7 prosenttia. Vastaavana aikana myynnin arvonlisäveroton arvo nousi 2,7 prosenttia koko tukkukaupassa ja 4,3 prosenttia koko vähittäiskaupassa. Vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana myyntimääräänsä on eniten kasvattanut niin tukku- kuin vähittäiskaupankin puolella autojen myynti.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, elokuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (09) 1734 3552