25.11.1996

Autokauppa kävi syyskuussa

Kotimaankauppa kasvoi hieman syyskuussa. Sekä tukku- että vähittäiskaupan puolella suurin kasvu oli autokaupassa. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen kauppatilaston ennakkotiedoista.

Tukkukaupan myynnin määrä lisääntyi 0,9 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 1,0 prosenttia viime vuoden syyskuusta tämän vuoden syyskuuhun. Myynnin arvonlisäveroton arvo lisääntyi tukkukaupassa 3,2 prosenttia ja vähittäiskaupassa 1,8 prosenttia. Tämän vuoden syyskuussa oli yksi kauppapäivä vähemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Autotukkukaupan lisäksi myyntimääriään syyskuun tukkukaupassa lisäsivät raaka-ainetukku ja muun tukkukaupan ryhmä. Muun tukkukaupan ryhmän kuuden prosentin nousun takana olivat lähinnä lääkkeiden sekä laboratorio- ja sairaanhoitovälineiden kauppa. Polttoainetukku ylsi viimevuotiselle tasolleen, mutta vaatetukkukaupassa myyntimäärät olivat syyskuussakin viimevuotista pienemmät.

Kuva

Vähittäiskaupalle syyskuu oli kaksijakoinen. Päivittäistavaraliikkeiden myyntimäärät laskivat samoin kuin alkoholijuomien myynti, kun taas autokaupan 12 prosentin myynnin nousun lisäksi sähkötarvikkeiden ja kemikaalituotteiden kaupat lisäsivät myyntiään kahdeksalla prosentilla. Tavaratalot ja huoltamot ylsivät viimevuotiselle tasolleen.

Kuva

Autokauppa alkuvuoden vahvin ala

Viime vuoden tammi-syyskuusta tämän vuoden tammi- syyskuuhun myyntimäärä lisääntyi tukkukaupassa 1,6 ja vähittäiskaupassa 3,4 prosenttia. Vastaavana aikana myynnin arvonlisäveroton arvo nousi 2,8 prosenttia koko tukkukaupassa ja 4,0 prosenttia koko vähittäiskaupassa. Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana myyntimääräänsä on eniten kasvattanut niin tukku- kuin vähittäiskaupankin puolella autojen myynti.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, syyskuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (09) 1734 3552