17.12.1996

Suomalaisten ulkomaanmatkailu kasvoi heinä-syyskuussa

Matkailu kehittyi kolmannella vuosineljänneksellä alkuvuoden tapaan. Heinä-syyskuussa ulkomaanmatkailu kasvoi noin 10 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, sen sijaan kotimaanmatkailu väheni 7 prosenttia. Ulkomaanmatkailu kasvoi varsinkin heinäkuussa, kun kotimaan huonot säät houkuttelivat lomanviettäjiä aurinkoisempiin maisemiin.Tästä huolimatta heinäkuussa tehtiin pitkiä lomamatkoja enemmän kotimaassa kuin ulkomaille. Luvut ovat ennakkotietoja Tilastokeskuksen laatimasta Suomalaisten matkatutkimuksesta kolmannelta neljännekseltä 1996.

Suomalaiset tekivät heinä-syyskuussa lähes 600 000 yöpymisen sisältänyttä vapaa-ajanmatkaa ulkomaille, joista yli puolet eli lähes 350 000 matkaa oli kestoltaan pitkiä lomamatkoja. Lyhyitä eli 1-3 yöpymisen matkoja ulkomaille tehtiin runsaat 200 000 ja näiden lisäksi 450 000 yöpymisen sisältänyttä risteilymatkaa. Kolmen kuukauden aikana tehtiin lisäksi noin 450 000 ulkomaan päivämatkaa.

Pitkistä ulkomaan lomamatkoista 40 prosenttia eli lähes 150 000 matkaa tehtiin Välimeren lomakohteisiin. Kreikka oli kesän ehdoton ykköskohde. Heinä-syyskuussa siellä lomaili 60 000-70 000 suomalaista. Kreikan jälkeen tulivat hyvin tasavertaisina Turkki, Espanja ja Italia, joissa kussakin lomaili kolmen kuukauden aikana noin 20 000 suomalaista.

Viro ja Venäjä ohittivat Ruotsin lyhyiden matkojen kohteina. Heinä- syyskuussa Viroon ja Venäjälle tehtiin noin 70 000 sellaista lyhyttä matkaa, joiden aikana yövyttiin 1-3 kertaa kohdemaassa. Määrä ei sisällä risteilymatkoja, joiden aikana yövyttiin vain laivalla. Varsinkin Venäjän suosio lyhyiden matkojen kohteena näyttää olevan nousussa. Ruotsiin lyhyitä matkoja tehtiin runsaat 50 000 ja Norjaan 25 000.

Yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät lokakuussa 12 prosenttia

Heikosti menneen kesän jälkeen syyskuussa piristynyt matkailu jatkoi myös lokakuussa kasvuaan. Ulkomailla asuvien yöpymiset majoitusliikkeissä lisääntyivät viime vuoden lokakuusta tämän vuoden lokakuuhun 12 prosenttia. Kotimaisten matkailijoiden yöpymismäärä kasvoi 6 prosenttia ja yöpymisten kokonaismäärä 7 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Matkailijamäärä kasvoi lähes kaikista maista. Saksalaisten, hollantilaisten ja italialaisten yöpymiset lisääntyivät yli 20 prosenttia, ranskalaisten yli 30 prosenttia ja sveitsiläisten lähes kaksinkertaistuivat. Ruotsista ja Venäjältä tulleiden matkailijoiden yöpymisten kasvu oli 5 prosenttia. Amerikkalaiset ja japanilaiset yöpyivät majoitusliikkeissä lähes saman verran kuin edellisvuonna, kun taas muualta kaukomaista tulleet selvästi enemmän.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli lokakuussa 47,1 prosenttia. Vuotta aiemmin se oli 44,6. Uudellamaalla käyttöaste oli korkein, 60 prosenttia. Korkeimmat kunnittaiset huonekäyttöprosentit löytyvät Imatralta (68 %), Helsingistä (68 %) sekä Tampereelta ja Oulusta, kummassakin 63 prosenttia. Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli 347 markkaa vuorokaudelta. Viime vuoden lokakuussa se oli 335 markkaa.

Tammi-lokakuun yöpymismäärä 12,2 miljoonaa

Alkuvuoden ja syksyn kasvu ovat korvanneet kesä-heinäkuun matkailun notkahdusta. Tammi-lokakuussa majoitusliikkeissä yövyttiin 12,2 miljoonaa kertaa, mikä oli 0,3 prosenttia edellisvuotista enemmän. Kotimaisten matkailijoiden yöpymismäärä kasvoi lähes prosentin ja ulkomaisten supistui saman verran.

Saksalaisten yöpymiset vähenivät tammi-lokakuussa lähes 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tätä korvasi Ruotsista, Venäjältä ja Isosta-Britanniasta tulleiden yli 10 prosentin kasvu.

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta, mökkiä tai matkailuvaunupaikkaa.

Lähde: Matkailutilasto, lokakuu 1996
Lisätietoja: Ritva Marin (09) 1734 2552,
Arto Luhtio (09) 1734 3216