16.2.1996

Taas ennätysmäärä yöpymisiä majoitusliikkeissä viime vuonna

Matkailijoiden yöpymisiä Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin viime vuonna ennätysmäärä. Yöpymisiä kertyi yhteensä 13,9 miljoonaa, mikä oli viisi prosenttia enemmän kuin edellisenä huippuvuonna 1994. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset, joita oli 76 prosenttia kokonaismäärästä, lisääntyivät seitsemän prosenttia. Sen sijaan ulkomaalaisten majoitusvuorokaudet vähenivät prosentin. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen majoitustilastosta.

Ulkomaalaisten yöpymisiä vähensi viime vuonna saksalaisten ja ruotsalaisten Suomeen suuntautuvan matkailun supistuminen. Etenkin ruotsalaisten osuus ulkomaalaisten yöpymisistä on pudonnut rajusti; vuonna 1991 se oli 25 prosenttia, vuonna 1994 enää 20 ja viime vuonna vain 15 prosenttia. Eniten matkailu Suomeen lisääntyi Venäjältä, Isosta-Britanniasta ja Japanista. Japani nousikin viime vuonna kymmenenneltä sijalta seitsemänneksi ohi Ranskan, Alankomaiden ja Italian, kun listataan tärkeimmät Suomeen tulevien matkailijoiden lähtömaat.

Hotellihuoneiden käyttöaste oli viime vuonna 45,1 prosenttia, kun se vuotta aiemmin jäi 43,3 prosenttiin. Korkeimmat huonekäyttöasteet mitattiin Uudenmaan (52 %) ja Kuopion (51 %) lääneissä. Yli kuudenkymmenen prosentin käyttöasteet kirjattiin Kittilässä, Helsingissä ja Savonlinnassa.

Hotellihuoneen toteutunut keskihinta oli viime vuonna 321 markkaa. Edellisvuonna keskihinta oli 303 markkaa.

Joulukuussa yöpymiset lisääntyivät kahdeksan prosenttia

Sekä kotimaisten että ulkomaisten matkailijoiden yöpymisten määrä oli joulukuussa kahdeksan prosenttia suurempi kuin joulukuussa 1994. Saksalaisten ja ruotsalaisten yöpymiset vähenivät myös joulukuussa. Eniten matkailijoita tuli Venäjältä sekä Isosta-Britanniasta, josta saapuneiden yöpymiset lisääntyivät peräti kolmanneksen. Ranskalaisten, hollantilaisten, italialaisten ja japanilaisten majoitusvuorokausien määrä oli viidenneksen edellisvuotista suurempi.

Yöpymisten muutosa tammi-joulukuu 1994/1995, %

Tilastokeskuksen majoitustilastoon sisältyvät majoitusliikkeet, joissa on vähintään kymmenen huonetta/mökkiä/matkailuvaunupaikkaa sekä kaikki retkeilymajat.

Lähde: Majoitustilasto, tammi-joulukuu 1995
Lisätietoja: Merja Rönkä (90) 1734 3209, Arto Luhtio (90) 1734 3216