5.3.1996

Vähittäiskaupan myynti nousi viisi prosenttia joulukuussa

Tukkukaupan myynnin määrä oli joulukuussa 2,8 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 5,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 1994 joulukuussa. Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Tukkukaupan toimialoista eniten kasvoi joulukuussa edelleen autotukkukauppa, jonka myyntimäärä nousi reilun neljänneksen edellisvuodesta. Investointitavaroiden tukkukauppa nousi 11 ja sähkö- ja kodintekniikan tukkukauppa viisi prosenttia. Sen sijaan tekstiili- ja vaatetukkukaupan myynti laski lähes kolmanneksen ja raaka- ainetukkukauppa reilut yhdeksän prosenttia.

Pieniä elintarvikeliikkeitä, kioskeja ja sisustustarvikekauppoja lukuunottamatta vähittäiskaupan myyntimäärät kasvoivat joulukuussa. Tavaratalokauppa nousi hieman yli viisi ja supermarketkauppa 6,5 prosenttia joulukuusta 1994. Erikoisvähittäiskaupassa sähkötarvike- ja kodinkonekauppa lisääntyi viidenneksen ja urheilukauppa runsaat 15 prosenttia. Myös autojen vähittäiskauppa veti hyvin ja myynnin kasvuksi kirjattiin 22 prosenttia. Autoilijat ennakoivat polttoaineveron nousua, mikä kasvatti huoltamoiden myyntiä vajaat viisi prosenttia.

Vaatekaupan myyntimäärä nousi joulukuussa lähes viisi prosenttia. Muiden pienten erikoiskauppatoimialojen myynnin kasvu oli samaa luokkaa. Kenkäkauppa jatkoi marraskuussa alkanutta nousuaan. Myynti lisääntyi 13,5 prosenttia joulukuusta 1994.

Joulukuussa 1995 oli kaksi aukiolopäivää vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kummankin vuoden joulukuussa myynti oli sallittu myös kolmena sunnuntaina.

Kaupan myynti viime vuonna yhä 1980-luvun alun tasolla

Koko vuoden 1995 myyntimäärä nousi tukkukaupassa 4,4, prosenttia edellisvuodesta. Tämä vastaa vuoden 1981 myynnin tasoa. Vähittäiskaupassa myyntimäärä nousi 3,6 prosenttia, mikä on vuosien 1981-82 myynnin tasoa.

Vähittäiskaupassa vain kahden toimialan, supermarketti- ja apteekkikaupan, myyntimäärät ylittivät viime vuonna vuoden 1990 tason. Kymmenen vuoden takaisen myyntimäärän tason ylitti jo kahdeksan toimialaa, edellisten ohella muun muassa tavaratalo-, sähkötarvike- ja kodinkone- sekä urheilukauppa.

Autotukkukaupan myyntimäärä nousi viime vuonna viidenneksen. Sähkö- ja kodintekniikan tukkukaupan myynti kasvoi runsaat 13 ja investointitavaroiden vajaat 12 prosenttia. Rauta- ja rakennustarviketukkukaupan myyntimäärä oli vain vajaat kaksi prosenttia vuotta 1994 suurempi. Sen sijaan elintarviketukkukaupan sekä yleistukkukaupan myyntimäärät jäivät prosentin edellisvuotta pienemmiksi.

Vähittäiskaupassa kaikkien päivittäistavaratoimialojen myyntimäärät kasvoivat vuonna 1995. Näistä eniten kasvoi supermarketkauppa eli hieman yli viisi prosenttia. Tavaratalokaupan myyntimäärä kasvoi runsaat kolme prosenttia edellisvuotisesta.

Myös erikoisvähittäiskauppa menestyi hyvin viime vuonna. Vain rautakauppojen ja huoltamoiden myyntimäärät jäivät edellisvuotta pienemmiksi. Sähkötarvike- ja kodinkonekauppa nousi parikymmentä ja autokauppa 12 prosenttia. Pienemmistä erikoiskauppa-aloista kirjakaupan myyntimäärä nousi 15, valokuvaus-, optisen ja terveydenhoitotuotteiden kauppa vajaat 12 sekä urheilukauppa runsaat seitsemän prosenttia.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskaupan myynti, joulukuu 1995
Lisätietoja: Eeva Immonen (90) 1734 3464

Huom. Liitteenä kaksi kuviota

Tukkukaupan myyntimäärän muutos 1993-95

Vähittäiskaupan myyntimäärän muutos 1993-95