3.4.1996

Kotimaankaupan kasvu jatkui tammikuussa

Tukkukaupan myynnin määrä oli tammikuussa 7,9 prosenttia ja vähittäiskaupan myynnin määrä 6,3 prosenttia suurempi kuin vuoden 1995 tammikuussa. Myynnin arvonlisäveroton arvo nousi tukkukaupassa 7,3 prosenttia ja vähittäiskaupassa 6,9 prosenttia. Myyntilukuja kasvatti osittain se, että tämän vuoden tammikuussa oli yksi kauppapäivä enemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Luvut ovat Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Sekä autotukkukauppa että investointitavaroiden tukkukauppa nousivat tammikuussa edelleen. Autotukkukaupan myyntimäärä nousi 18 ja investointitavaroiden 17 prosenttia viime vuoden tammikuusta. Ravinto- ja nautintoainetukkukaupan sekä sähkö- ja kodintekniikan tukkukaupan myynnit lisääntyivät runsaat kymmenen prosenttia. Myynti laski eniten, runsaat kuusi prosenttia, tekstiili- ja vaatetukkukaupassa. Polttoaine- sekä raaka-ainetukkukaupan myynnit pienenivät molemmat viitisen prosenttia.

Lähes kaikkien vähittäiskaupan toimialojen myyntimäärät kasvoivat tammikuussa. Eniten nousi kodintekniikkakaupan sekä autokaupan myynti. Kodintekniikkakaupan myynti lisääntyi reilun neljänneksen ja autokaupan hieman yli viidenneksen tammikuusta 1995. Sisustustarvikekaupan, kello- ja kultakaupan sekä valokuvaus-, optisen ja terveydenhoitoalan kaupan myynnit lisääntyivät kymmenen prosenttia. Eniten laski puolestaan alkoholijuomien kauppa, yli seitsemän prosenttia vuotta aiemmasta.

Tavaratalot kasvattivat myyntiään tammikuussa runsaat kuusi prosenttia. Muiden päivittäistavarakauppojen myyntimäärät säilyivät viime vuoden tammikuun tasolla.

Lähde: Tukku- ja vähittäiskauppa, tammikuu 1996
Lisätietoja: Petri Vänttinen (90) 1734 3552