Siirry etusivulle - Tilastokeskus
Aiheet
Asuminen ja rakentaminen

Ostetun työn osuus omistusasuntojen korjauskustannuksista nousi vuonna 2022

katsaus | Korjausrakentaminen 31.12.2022

Tilastokeskuksen mukaan työn osuus oli kolmanneksen omistusasuntojen korjauskustannuksista vuonna 2022. Kokonaisuudessa työn osuus nousi niukasti edellisestä vuodesta. Asuntotyypeittäin työn osuus nousi ainoastaan omakoti- ja paritaloissa. Kerrostalo- ja rivitaloasuntojen korjauksissa työn osuus laski.

Omistusasujilta on tiedusteltu arviota ostetun työn osuudesta korjauskustannuksissa. Omaa tai talkootyötä ei ole laskettu mukaan korjauskustannuksiin. Tiedot on saatavissa alkaen vuoden 2014 korjauksista.

Koko aikasarjan työn osuus on pysytellyt kolmasosan tuntumassa korjauskustannuksista. Vuonna 2022 työn osuus oli 33 %. Se on noussut ensi kertaa samalle tasolle, jolla se vuonna 2017 kävi.

Koska rakennuskorjaukset sisältyvät omakoti- ja paritalojen korjaksiin, on niihin käytetty rahamäärä paljon suurempi kuin kerros- ja rivitaloasuntojen korjauksiin, joihin rakennuskorjaukset eivät kuulu. Tästä syystä johtuen talotyyppien yhteenlasketun työn osuus mukailee omakoti- ja paritalojen sarjaa.

Omistusauntojen korjauksissa työhön käytetty rahamäärä nousi 18 %

Vuonna 2022 omistusasuntojen korjauksiin tehdystä työstä maksettiin 1,7 miljardia euroa. Se on 18 % enemmän kuin vuonna 2021. Ostettuun työhön käytetty rahamäärä nousi kaikissa asuntotyypeissä, joskin rivitaloasunnoissa vain niukasti.

Työhön käytetty rahamäärä on kasvanut vajaassa vuosikymmenessä runsaasti. Vuonna 2022 työhön käytetty rahamäärä oli 70 % enemmän kuin vuonna 2014.

Itse tehdyn ja talkootyön määrä nousi yli 10 miljoonan työpäivän

Vuonna 2022 omistusasuntojen ja omakoti- ja paritalojen korjauksiin tehtiin itse tai talkootyönä yhteensä 10,3 miljoonaa työpäivää (8 tuntia = työpäivä). Itse tai talkootyönä tehdyn työn määrä kasvoi edellisvuodesta 3,6 %. Vuodesta 2014 alkaen kertyneen tilaston aikana itse tai talkootyönä tehdyn työn määrä nousi ensimmäistä kertaa yli 10 miljoonan työpäivän.

Omakoti- ja paritalojen sekä rivitaloasuntojen korjauksissa työpäivien määrä nousi korkeammalle kuin kertaakaan aikaisemmin, mutta kerrostaloasuntojen kohdalla, jossa tehtyjen työpäivien määrä vaihtelee vuosittain voimakkaasti, työpäivien määrä jäi selvästi aikaisempien vuosien huipuista.

Työn osuus on puolet asunto-osakeyhtiöiden korjauskustannuksista

Asunto-osakeyhtiöitä on pyydetty arvioimaan työkustannusten osuutta korjauskustannuksista. Työkustannusten osuus kaikista korjauskustannuksista sekä rivi- että kerrostaloyhtiöissä on noin puolet. Verrattuna vuoteen 2021 työn osuus nousi niukasti sekä kerrostaloyhtiöissä että rivitaloyhtiöissä.

Vuonna 2022 asunto-osakeyhtiöiden korjauksissa työhön käytettiin 1,2 miljardia euroa. Se on 9 % enemmän kuin vuonna 2021. Huippuvuosina 2016 ja 2017 asunto-osakeyhtiöiden korjauksissa työstä maksettiin 1,3 miljardia euroa.

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Julkaisua taustoittavat tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Taloyhtiötyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Asuntotyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Asuntotyyppi
Ajanjakso:
vuosi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
rakennus.suhdanne@stat.fi
Eetu Toivanen
yliaktuaari
029 551 3331
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.