Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Julkaistu: 27.11.2009

Maatalouden tuotosrakenne vaihtelee maakunnittain

Korjaus. Jukistusta korjattu 30.11.2009. Korjaus on merkitty punaisella. Oli aiemmin maidon.

Tilastokeskuksen vuoden 2007 maatalouden aluetaloustilaston mukaan maatalouden tuotosrakenne vaihtelee merkittävästi maakunnittain.

Suomen maatalouden kokonaistuotoksesta lähes neljäsosa tuotettiin vuonna 2007 Varsinais-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, joissa suurin osa maatiloista sijaitsee.

Maatalouden tuotoksen rakenne perushintaan maakunnittain 2007, miljoonaa euroa

Maatalouden tuotoksen rakenne perushintaan maakunnittain 2007, miljoonaa euroa

Perushintainen kokonaistuotos muodostuu tuottajahintaisesta tuotoksesta ja tuotetukipalkkioista. Eläintuotteita ovat maito, munat, turkikset, porontaljat, hunaja ja villa. Teollisuuskasveja ovat herne, rypsi, rapsi, sokerijuurikas ja kuitupellava. Rehukasveiksi luetaan heinä ja säilörehu. Maatalouden sivutoiminnot ovat sellaisia maatilalla harjoitettavia toimintoja, joita ei pystytä erottelemaan pääasiallisesta maataloustoiminnosta, esimerkkeinä lomamökkien vuokraus ja koneurakointi.

Uudellamaalla yli kolmasosa tuotoksesta saatiin viljakasveista, pääasiassa vehnästä ja ohrasta. Varsinais-Suomessa yli neljäsosa maatalouden kokonaistuotoksesta saatiin viljakasveista ja yli neljäsosa lihantuotannosta, pääasiassa ohrasta ja sianlihasta. Merkittävä vihannesten tuottaja oli Satakunta, jossa kokonaistuotoksesta neljäsosa tuli vihanneksista ja neljäsosa lihantuotannosta. Satakunnan tärkeimmät lihatuotteet olivat sian- ja siipikarjanliha.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä viljantuotoksen osuus maakunnan koko tuotoksesta oli noin neljäsosa, suurin osuus oli ohralla. Pirkanmaalla neljäsosa tuotoksesta saatiin maidosta ja neljäsosa lihasta, pääasiassa sianlihasta.

Eläintuotteet, joista merkittävin on maito, oli tärkein maataloustuote Kymenlaaksossa, Karjalassa, Savossa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Näissä maakunnissa eläintuotteiden osuus koko maakunnan tuotoksesta vaihteli 26 prosentin ja 48 prosentin välillä.

Ahvenanmaalla maatalouden tuotoksesta lähes puolet oli vihannesten ja hedelmien tuotantoa, joista tärkeimmät tuotteet olivat ruokasipuli ja omena. Itä-Uudellamaalla viljakasvien osuus maakunnan koko tuotoksesta oli 37 prosentin tienoilla, suurin osuus oli vehnällä.

Maatalousrakennusten sekä kone-, laite- ja kuljetusvälineinvestointien osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta vaihteli vuonna 2007 jonkin verran maakunnittain. Kymenlaaksossa maatilat keskittyivät kone-, laite- ja kuljetusvälineinvestointeihin, kun Pohjois-Savon maatilat investoivat maatalousrakennuksiin.

Koko maan kone- , laite- ja kuljetusvälineinvestointien osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta oli 37 prosentin tienoilla. Kymenlaakson kone-, laite- ja kuljetusvälineinvestointien osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta, 60 prosenttia, oli yli puolitoistakertainen koko maan arvoon verrattuna. Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta oli pienin Pohjois-Savossa, 28 prosenttia.

Koko maassa maatalousrakennusten osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta oli 58 prosenttia vuonna 2007. Maatalousrakennusten osuus kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta oli suurin Pohjois-Savossa, 67 prosenttia, ja pienin Kymenlaaksossa, lähes 36 prosenttia.

Maatalouden aluetaloustilasto on maakuntien ja suuralueiden maatalouden tarkastelun väline, jonka tarkoituksena on analysoida kokonaisvaltaisesti maatalouden tuotantoprosessia ja tuotantorakennetta. Maatalouden aluetaloustilaston koko aikasarja julkaistaan vuonna 2010.


Lähde: Maatalouden aluetaloustilasto, Tilastokeskus

Lisätietoja: Sirpa Paltemaa (09) 1734 3304, skt95@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ari Tyrkkö

Julkaisu pdf-muodossa (11 sivua 298,9 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 27.11.2009

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden aluetaloustilasto [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-5579. 2007. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 17.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/mtalt/2007/mtalt_2007_2009-11-27_tie_001_fi.html