Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle tilastosivulle

Tämän tilaston uudet tiedot julkaistaan Rakennus- ja asuntotuotanto -tilaston sivuilla.

Uudisrakentaminen väheni toisella neljänneksellä

Rakennusluvanvarainen uudisrakentaminen väheni vuoden 2006 toisella neljänneksellä. Myönnettyjen rakennuslupien mukainen kuutiomäärä väheni 14 prosenttia, aloitettujen rakennusten 19 prosenttia ja valmistuneiden rakennusten 2 prosenttia vuodentakaisesta. Kuutiomäärät vähenivät sekä asuinrakentamisessa että muussa talonrakentamisessa.

Uudisrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Uudisrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuinrakentamisen kasvu taittui

Asuinrakentamisen pitkään jatkunut kasvu taittui toisella neljänneksellä sekä kuutioilla että asuntojen kappalemäärillä mitattuna. Toisella neljänneksellä aloitettuja asuntoja oli 11 358 kappaletta, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pientaloasuntojen aloitukset vähenivät 5 prosenttia, rivitaloasuntojen 2 prosenttia ja kerrostaloasuntojen 23 prosenttia.

Myös asuinrakentamiseen myönnettyjen lupien määrä väheni selvästi. Toisella neljänneksellä rakennuslupa myönnettiin 9 793 uudelle asunnolle, mikä on 15 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Pientaloasuntojen lupamäärä väheni 6 prosenttia, rivitaloasuntojen 14 prosenttia ja kerrostaloasuntojen 33 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Asuinrakentamisen liukuvat vuosisummat

Asuntotuotannon liukuvat vuosisummat

Muu talonrakentaminen

Myös muun kuin asuinrakentamisen kuutioilla mitattu kokonaismäärä väheni toisella neljänneksellä. Muille kuin asuinrakennuksille myönnettyjen rakennuslupien mukainen kuutiomäärä laski huhti-kesäkuussa 15 prosenttia, mikä selittyy lähinnä varastorakennuksille myönnettyjen lupakuutioiden vähenemisellä. Aloitettujen muiden kuin asuinrakennusten kuutiomäärä laski 25 prosenttia, mikä myös selittyy varastorakennusten selvästi vähentyneillä aloituskuutioilla. Muita kuin asuinrakennuksia valmistui huhti-kesäkuussa lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin.

Muun talonrakentamisen kuutiomäärän muutokset verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon

Muun talonrakentamisen liukuvat vuosisummat

Seuraava rakennustuotannon neljänneskatsaus (3/2006) ilmestyy 1.12.2006


Päivitetty 1.9.2006

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Rakennusluvat [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-4262. kesäkuu 2006, Uudisrakentaminen väheni toisella neljänneksellä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.5.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/rl/2006/06/rl_2006_06_2006-09-01_kat_001.html