Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 3.9.2020

Suomalaisten matkailu pysähtyi keväällä 2020

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan matkailuvuoden 2020 kahtena ensimmäisenä kuukautena suomalaiset matkailivat kuten aiempinakin vuosina. Maaliskuun aikana tilanne muuttui dramaattisesti ja huhtikuussa suomalaisten vapaa-ajanmatkailu pysähtyi koronavirustilanteesta johtuen. Lisäksi suomalaisilta peruuntui tai siirtyi huhti-syyskuun ajalta 1,4 miljoonaa sellaista ulkomaanmatkaa ja 0,8 miljoonaa maksullisen majoituksen kotimaanmatkaa, joihin oli tehty varauksia ennen maaliskuussa pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia.

Vapaa-ajanmatkat tammi-huhtikuussa 2012-2020* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat tammi-huhtikuussa 2012-2020* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Matkailuvuoden 2020 tammikuussa matkailtiin aiempien vuosien tapaan. Helmikuussa alkoivat koululaisten talvilomat ja perheet pääsivät vielä silloin odotetulle lomamatkalle. Maaliskuussa kaikki kuitenkin muuttui, kun kuun puolivälissä Suomen hallitus määräsi maahan poikkeustilan. Suomalaisten matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille kehotettiin välttämään vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi.

Maaliskuun lopulla Uudenmaan rajat suljettiin runsaaksi kahdeksi viikoksi. Tähän jaksoon osui myös pääsiäinen, joka on normaalisti vilkasta vapaa-ajanmatkailun aikaa. Kotimaan mökki- ja vierailumatkoja tehtiin maalis-huhtikuussa vain noin puolet tavanomaisesta. Matkailu ulkomaille sekä kotimaan hotelleihin ja vuokramökeille hiipui maaliskuussa ja pysähtyi huhtikuussa lähes kokonaan.

Huhtikuun matkoja koskevassa kyselyssä kysyttiin lisäksi huhti-syyskuun ajalle ajoittuvista matkoista, jotka oli varattu ennen maaliskuun puolivälissä pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia. Joka neljännellä vastaajalla oli tällaisia ulkomaanmatkavarauksia ja heidän arvionsa mukaan lähes kaikki niistä joko peruuntuvat tai siirtyvät myöhemmälle ajankohdalle koronavirustilanteen vuoksi. Vastaavasti kotimaanmatkavarauksia maksullisessa majoituksessa oli noin joka kuudennella vastaajalla ja näistä matkoista noin 90 prosenttia arvioitiin peruuntuvan tai siirtyvän. Yhteensä suomalaisilta peruuntui tai siirtyi huhti-syyskuun ajalta 1,4 miljoonaa sellaista ulkomaanmatkaa ja 0,8 miljoonaa maksullisen majoituksen kotimaanmatkaa, joihin oli tehty varauksia ennen maaliskuun puolivälissä pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia. Noin 80 prosenttia näistä matkoista ajoittui huhti-kesäkuulle ja vain 20 prosenttia heinä-syyskuulle.

Vuoden 2020 ensimmäisellä kolmanneksella, eli tammi-huhtikuussa, 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 6,9 miljoonaa matkaa, kun mukaan lasketaan kaikki kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Edellisvuoden vastaavana ajankohtana matkojen määrä oli 11,8 miljoonaa.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin tammi-huhtikuussa 4,4 miljoonaa. Näistä oli ilmaismajoitusmatkoja 3,3 miljoonaa. Matkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 1,1 miljoonaa.

Koronavirustilanteesta johtuvat matkustusrajoitukset vähensivät vapaa-ajanmatkailua myös kotimaassa, sillä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin tammi-huhtikuussa noin 40 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkailu sen sijaan mullistui täysin. Koululaisten talviloma-aikaan ulkomaanmatkat varanneet matkailivat vielä kuten ennen, mutta pääsiäisen ajalle varatut ulkomaanmatkat peruuntuivat.

Matkat tilastoidaan niiden päättymiskuukauden mukaan ja Manner-Espanjan osalta näiden vapaa-ajanmatkojen määrä lisääntyi vuoden 2020 tammi-huhtikuussa 74 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Helmi-maaliskuussa Manner-Espanjasta palanneista henkilöistä noin puolet oli iältään 65 – 84 vuotiaita. Tämä viittaa siihen, että Espanjassa talvea viettävien eläkeikäisten oli koronavirustilanteen vuoksi palattava Suomeen jo etuajassa. Kaikkiin muihin maihin, mukaan lukien naapurimme Ruotsi ja Viro, vapaa-ajanmatkojen määrä väheni huomattavasti edellisvuoteen verrattuna.

Ulkomaille tehtiin vuoden 2020 tammi-huhtikuussa 1,4 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, sisältäen yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Edellisvuoden vastaavana ajankohtana vapaa-ajanmatkojen määrä oli 2,4 miljoonaa.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista vuoden 2020 tammi-huhtikuussa kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja oli 1,1 miljoonaa. Risteilyjä, joiden aikana yövyttiin ainoastaan laivalla, tehtiin tammi-huhtikuussa 0,2 miljoonaa. Päivämatkoja ulkomaille tehtiin alkuvuodesta 0,2 miljoonaa.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin 0,8 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,3 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Myös työmatkojen määrät tänä poikkeuksellisena keväänä vähenivät huomattavasti.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen Suomalaisten matkailu -kyselystä, jota varten kerättiin tiedot helmi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa yhteensä 5 305 iältään 15–84-vuotiaalta suomalaiselta verkossa tai vaihtoehtoisesti puhelinhaastattelussa.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Ossi Nurmi 029 551 2984, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala

Julkaisu pdf-muodossa (312,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 3.9.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Kevät (1.1.-30.4) 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 7.12.2023].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/smat/2020/13/smat_2020_13_2020-09-03_tie_001_fi.html