Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 5.11.2020

Suomalaisten matkailu keskittyi kotimaahan kesällä 2020

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan matkailuvuoden 2020 kesämatkailu keskittyi kotimaanmatkailuun, kun samaan aikaan lentokenttien ja satamien matkustajamäärät jäivät koronavirustilanteen vuoksi murto-osaan vuoden takaisesta. Lentäen tehtyjä ulkomaanmatkoja oli touko-elokuussa 95 prosenttia vähemmän ja laivalla tehtyjä 70 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Touko-elokuun 2020 aikana suomalaiset tekivät 9,7 miljoonaa yöpymisen sisältänyttä kotimaan vapaa-ajanmatkaa ja ulkomaille suuntautui 0,6 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa, näistä yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja oli 0,4 miljoonaa.

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2020* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2020* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2020 toisella kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 10,8 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan päivämatkat.

Huhti-elokuun matkoja koskevassa kyselyssä kysyttiin lisäksi huhti-joulukuun ajalle ajoittuvista matkoista, jotka oli varattu ennen maaliskuun puolivälissä pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia. Alle joka viidennellä vastaajalla oli tällaisia ulkomaanmatkavarauksia ja heidän arvionsa mukaan noin puolet niistä joko peruuntuvat tai siirtyvät myöhemmälle ajankohdalle koronavirustilanteen vuoksi.

Vastaavasti kotimaanmatkavarauksia maksullisessa majoituksessa oli noin joka kahdeksannella vastaajalla ja näistä matkoista selvästi yli puolet arvioitiin toteutuvan suunnitellusti. Yhteensä suomalaisilta peruuntui tai siirtyi huhti-joulukuun ajalta 1,8 miljoonaa sellaista ulkomaanmatkaa ja miljoona maksullisen majoituksen kotimaanmatkaa, joihin oli tehty varauksia ennen maaliskuun puolivälissä pandemian vuoksi asetettuja rajoituksia. Peruuntuvista tai siirtyvistä matkoista noin puolet ajoittui huhti-toukokuulle, 35 prosenttia kesä-elokuulle ja 15 prosenttia syys-joulukuulle.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin touko-elokuussa 9,7 miljoonaa. Ilmaismajoitusmatkoja näistä oli 7,2 miljoonaa, joka oli hieman vähemmän kuin viime vuoden touko-elokuussa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 2,5 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Pohjois-Suomen matkakohteet houkuttivat koronakesänä enemmän kuin eteläisen Suomen Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin viidennes vähemmän, kuin edellisvuoden touko-elokuussa.

Heinäkuu oli kotimaassa kesäkauden suosituin matkustuskuukausi, sillä silloin tehtiin 1,1 miljoonaa maksullisen majoituksen sisältänyttä matkaa ja 2,2 miljoonaa ilmaismajoitusmatkaa. Heinäkuussa tehdyistä maksullisen majoituksen sisältäneistä matkoista 12 prosenttia suuntautui Uudellemaalle ja 11 prosenttia Lappiin.

Mökkilomailu oli koronakesänä todella kovassa suosiossa. Yöpymiset sekä omilla että vuokratuilla mökeillä lisääntyivät lähes puolitoistakertaisiksi verrattuna edellisvuoteen.

Hotellilomailu kotimaassa ei sen sijaan ollut niin suosittua, sillä hotelleissa vietetyistä kesäöistä suli pois noin kolmannes edelliskesään verrattuna.

Ulkomaille tehtiin touko-elokuussa kaikkiaan 560 000 vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Tämä määrä on vain alle viidennes edellisvuoden vastaavan ajankohdan määrästä.

Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin 410 000. Näitä matkoja tehtiin ensimmäisen kerran saman verran heinäkuussa ja elokuussa.

Suureen osaan Euroopan maista lentoja oli tarjolla vain rajoitetusti. Laivayhtiöt sen sijaan liikennöivät liki normaalisti ja niinpä monen kesälle suunniteltu etelänmatka vaihtui etelänaapuriimme Viroon. Kaikista ulkomaan vapaa-ajanmatkoista, jotka sisälsivät yöpymisen kohdemaassa, suuntautui Viroon puolet. Tästä huolimatta Viron matkoja tehtiin vain noin puolet edellisvuodesta.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin puoli miljoonaa työ- ja kokousmatkaa. Työmatkat kotimaassa vähenivät puoleen viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten kerättiin tiedot kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa yhteensä 5 228 iältään 15–84-vuotiaalta suomalaiselta verkossa tai vaihtoehtoisesti puhelinhaastattelussa.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Ossi Nurmi 029 551 2984, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Hannele Orjala

Julkaisu pdf-muodossa (309,0 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 3.9.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Kesä (1.5.-31.8) 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 20.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/smat/2020/14/smat_2020_14_2020-11-05_tie_001_fi.html