Denna statistik har lagts ned.

Nya uppgifter produceras inte längre om statistiken.

Denna sida är arkiverad.

Publicerad: 30.4.2010

Bränslen — den största produktgruppen i partihandeln

I partihandeln hade bränslen en andel på 15,3 procent av hela partihandelns omsättning på 69,8 miljarder euro år 2008, medan maskiner och utrustning hade den näst största andelen på 8,3 procent. Omsättningen för bränslen uppgick till omkring 10,7 miljarder euro och omsättningen för maskiner och utrustning till 5,8 miljarder euro. Som en enskild produkt hade bränslena en betydligt större andel av partihandelns omsättning än övriga produktgrupper.

Fördelningen av omsättningen för partihandeln på de största produktgrupperna (CPA) 2008, md euro

Fördelningen av omsättningen för partihandeln på de största produktgrupperna (CPA) 2008, md euro

Partihandeln med datorer och kringutrustning och programvara samt med elektronik- och telekommunikationsutrustning samt delar av sådan utrustning var totalt 5,0 miljarder euro. Omsättningen för partihandeln med virke och andra byggmaterial var 3,4 miljarder euro och omsättningen för järnhandelsvaror och VVS-armatur 3,3 miljarder euro. Partihandeln med apoteksvaror och medicinsk utrustning har ökat under år 2008 och är relativt sett större än vad den var för fem år sedan år 2003. Omsättning för mejeriprodukter var över 2,5 miljarder euro. Sammantaget var den totala omsättningen för alla produktgrupper inom partihandeln med livsmedel, drycker och tobak 14,4 miljarder euro.

Merparten av omsättningen för partihandeln med bränslen kommer från näringsgrenen annan specialiserad partihandel. Omsättningen för partihandeln med andra maskiner och apparater kommer nästan helt från den egna näringsgrenens partihandel med maskiner och apparater. Likaså genereras omsättningen av partihandeln med datorer och kringutrustning samt programvara samt partihandeln med elektronik- och telekommunikationsutrustning samt delar av sådan utrustning till största delen från den egna näringsgrenens partihandel med informations- och kommunikationsutrustning. Merparten av omsättningen för partihandeln med virke och andra byggmaterial kommer från näringsgrenen annan specialiserad partihandel liksom också merparten av omsättningen för partihandel med järnhandelsvaror samt VVS-armatur. Omsättningen av apoteksvaror kommer från näringsgrenen partihandel med hushållsvaror. När det gäller livsmedel kommer omsättningen av partihandelsprodukter vanligen från näringsgrenen övrig partihandel, men en stor del av livsmedlen inom partihandeln kommer också från den egna näringsgrenen livsmedel, drycker och tobak.


Källa: Redovisning av partihandeln 2008, Statistikcentralen

Förfrågningar: Marjatta Tenhunen (09) 1734 2927, globalisaatio.tilastot@stat.fi

Ansvarig statistikdirektör: Leena Storgårds

Publikationen i pdf-format (12 sidor 263,6 kB)

Översikter
Tabeller

Tabellbilagor


Uppdaterad 30.04.2010

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Redovisning av partihandeln [e-publikation].
ISSN=1799-0718. 2008. Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 3.5.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/tkm/2008/tkm_2008_2010-04-30_tie_001_sv.html