Tutkijapalvelut

Tilastokeskuksesta on saatavana mikroaineistoja, eli yksikkötason aineistoja, tieteellisiin tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin. Aineistoja on saatavana monipuolisesti sekä yritys- että henkilötietokannoista. Käyttölupa ja aineistot, sekä niiden räätälöinti ja etäkäyttö ovat maksullisia.

Tilastokeskuksen tutkijapalvelut myöntää käyttölupia mikroaineistoihin. Tarjoamme valmisaineistoja sekä aineistojen räätälöintiä tutkimustarpeen mukaan.

Aineiston kokoamisessa ja luovuttamisessa noudatetaan tilastolainsäädäntöä ja laissa määriteltyjä tietosuoja- ja salassapitokäytäntöjä. Aineistojen luovuttamiseen tarvitaan käyttölupa. Tutustu tutkijapalveluiden sääntöihin (pdf).

Ajankohtaista tutkijapalveluissa

Tutkijapalveluiden historiikki

Tilastokeskuksen tutkijapalvelut on täyttänyt jo yli 10 vuotta! Tutustu tutkijapalveluiden historiaan ja kehitykseen.

Tervetuloa tutkijapalveluiden 10+ juhlaseminaariin 20.9.2023

Lämpimästi tervetuloa tutkijapalveluiden juhlaseminaariin, jossa muistelemme mennyttä, tarkastelemme tätä päivää ja kurkistamme tulevaisuuteen! Tilastokeskuksen keskitetty tutkijapalvelu perustettiin vuonna 2010 ja koronaepidemian takia pääsemme juhlimaan vasta nyt. Tule mukaan keskustelemaan!

Ilmoittautuminen seminaariin

Tutkijapalveluiden etäkäyttäjille tietosuojan verkkokurssi (7.6.2023)

Tutkijoilla on nyt mahdollisuus varmentaa tietosuojan osaamisensa maksuttoman MOOC-verkkokurssin avulla. Tutkimusaineistojen tietosuojasta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeä osa tutkijan työtä ja suosittelemmekin kurssia kaikille FIONA-etäkäyttöjärjestelmän käyttäjille. Kurssi on käyttäjille maksuton. Lisätietoa ja linkki kurssin sivustolle löytyy osoitteesta: Tietosuojan verkkokurssi tutkijapalveluiden etäkäyttäjille.

Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä

(päivitetty 25.9.2023)

Tällä hetkellä käsittelyssä on 38 hakemusta. Aika hakemuksen käsittelystä aineiston saamiseen vaihtelee aineiston laajuuden mukaan. Jonossa olevien hakemusten määrä tarkoittaa jonossa olevia valmiita hakemuksia.

Hakemuksen tyyppi Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä (noin) Hakemuksia jonossa
Käyttäjien lisäys tai käyttöluvan voimassaolon jatkaminen 1,5 viikkoa 5 kpl
Valmisaineistot 0 kuukautta 0 kpl
Räätälöitävät aineistot 1 kuukausi 3 kpl
Kuolemansyyt ja muut tunnisteelliset aineistot 0 viikkoa 0 kpl

Tutkijapalveluiden uutiskirjeet ja asiakaskyselyjen yhteenvedot

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista.


Mikroaineistojen hakuprosessi

  1. Tutustu aineistoihin
  2. Hae käyttölupaa
  3. Käsittelemme hakemuksesi
  4. Teemme sopimuksen
  5. Koostamme aineiston
  6. Toimitamme aineiston


Ota yhteyttä

Kaikissa tutkimusaineistoja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: tutkijapalvelut@stat.fi.

Jos haluat asioida puhelimitse, lähetä soittopyyntö meille sähköpostilla ja kerro viestissä, mitä asiasi koskee. Näin osaamme etsiä sopivan asiantuntijan asioimaan kanssasi.