Uutisia 25.4.2024

Hyödykeluokitus uudistuu kuluttajia ja kotitalouksia kuvaavissa tilastoissa 

Uusi hyödykeluokitus tarkentaa kulutuksen tilastointia ja kuvaa paremmin nykyisiä kulutustottumuksia. Luokittelu on jo otettu käyttöön kulutustutkimuksessa, ja siihen siirrytään lähivuosina myös kansantalouden tilinpidossa ja kuluttajahintaindeksissä.

Tilastokeskus on käynnistänyt siirtymän COICOP1999-luokituksesta COICOP2018-luokitukseen. Lähes 25 vuotta vanha kansainvälisessä käytössä ollut luokitus päivitetään vastaamaan paremmin nykyajan tarpeita. Vuosiluvut luokituksen nimessä viittaavat niiden voimaantulovuoteen.

Kyseessä on yksilöllisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukainen luokitus, ns. COICOP-luokitus, jota käytetään Tilastokeskuksessa neljällä tilastoalueella: 

  • Kulutustutkimus 
  • Kansantalouden tilinpito / yksityiset kulutusmenot 
  • Kansainvälinen hintavertailu 
  • Kuluttajahintaindeksi 

Kyseiset tilastot tuottavat keskeisiä taloudellisia mittareita kotitalouksien kulutuksesta, kuluttajahintojen kehityksestä sekä hintatasoista suhteessa EU-maihin. Näissä tilastoissa tarkastellut hyödykkeet luokitellaan tuotteisiin ja palveluihin COICOP-luokituksen mukaisesti.  

Luokitus on hierarkkinen eli pääryhmä jakautuu, toisin sanoen tarkentuu, kun siirrytään ylemmältä tasolta alemmilla tasoilla oleviin hyödykeryhmiin ja hyödykkeisiin. 

Oheinen taulukkoesimerkki esittää tiivistetysti luokituksen rakenteen. 

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat (01) muodostavat pääryhmän, joka jakautuu tarkemmin hyödykeryhmiin (esimerkiksi Viljat ja viljatuotteet) ja hyödykkeisiin eli tässä tapauksessa tuotteisiin.

COICOP-luokituksen hierarkkinen rakenne, esimerkkinä Viljat ja viljatuotteet -hyödykeryhmä

Taso

COICOP2018-koodi

COICOP2018-nimike

2

01

ELINTARVIKKEET JA ALKOHOLITTOMAT JUOMAT

3

01.1

Elintarvikkeet

4

01.1.1

Viljat ja viljatuotteet (LI)

5

01.1.1.1

Viljat (LI)

6

01.1.1.1.1

Riisiryynit, -hiutaleet ja -jyvät

7

01.1.1.1.1.0

Riisit

6

01.1.1.1.2

Muut ryynit, hiutaleet, leseet ja jyvät

7

01.1.1.1.2.0

Muut ryynit, hiutaleet, leseet ja jyvät

7

01.1.1.1.2.1

Vehnähiutaleet, -alkiot, -jyvät ja -leseet

7

01.1.1.1.2.2

Kaurahiutaleet, -leseet ja -jyvät

7

01.1.1.1.2.9

Muut viljat

Mitä muutos tarkoittaa käytännössä? 

Kansainväliset instituutiot, YK, IMF, Maailmanpankki, ILO ja Eurostat, ovat päättäneet ja jo toteuttaneet seuraavat muutokset nykyiseen COICOP1999-luokitukseen: 

  • Luokitus tarkentuu entisestään. Jatkossa tarkin taso on 5-numeroinen taso entisen 4-numerotason sijaan. Kaikki maat ja valtiot tulevat tuottamaan aiemmin mainitut tilastot yhdenmukaisesti tasolle 5 asti. 
  • Uusia tuotteita ja palveluita on nostettu omiksi hyödykeryhmikseen johtuen kulutusmenojen kasvusta kyseisessä ryhmässä. Oman ryhmän saa esimerkiksi valmisruuat ja sairaanhoidon puolella pitkäaikainen vuodeosastohoito, lisäksi tavaroiden kuljetuspalvelut laajenee ruokalähettipalveluilla. 
  • Tuotteita ja palveluita on ryhmitelty uudelleen kuvaamaan paremmin nykyisiä kulutustottumuksia. Tämä koskee muun muassa ryhmittelyä pääryhmissä 08 Informaatio ja viestintä sekä 09 Kulttuuri ja vapaa-aika, joissa palvelu- ja tuotetarjonta on kehittynyt suuresti viimeisen 20 vuoden aikana.  
  • Pääryhmä 12 jakautuu kahtia siten, että jatkossa vakuutus- ja rahoituspalvelut muodostavat oman pääryhmän 12 ja pääryhmään 13 menevät kaikki muut tuotteet nykyisestä ryhmästä 12 kuten henkilökohtaisen hygienian tuotteet, muut tavarat sekä palveluista sosiaaliturva ja muut palvelut.  
  • On muodostettu aiempaa vahvemmat kytkennät muihin kansainvälisiin luokituksiin (NACE, ISCET, ICHA, CPC), jotta tilastotiedot ovat jatkossa vertailukelpoisempia eri mittausnäkökulmien välillä. 
  • Tarjotaan yhdenmukaista 6-numerotason tuotejaottelua elintarvikkeisiin, mikä huomioi erityisesti kehittyvien maiden tuotetarjonnan.  

Miten laajasti luokitus otetaan käyttöön? 

Nykyistä COICOP1999-luokitusta käytetään kaikissa maailman valtioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että joka maassa tehdään nyt samanlaista päivitystä tiedonkeruuseen ja tilastotietojen julkistukseen kuin Suomessa ja muissa Euroopan maissa. 

Tavoite on, että uusi COICOP2018-luokitus olisi otettu käyttöön viimeistään 2029. Suomi ottaa päivitetyn luokituksen käyttöön suunnitelmansa mukaisesti 2024–2026.

Emme kuitenkaan ota käyttöön elintarvikkeille tarjottua 6-numerotason tuoteryhmittelyä vaan olemme määritelleet omat kansalliseen käyttöön tarkoitetut tuote- ja palvelutasot, jotka noudattavat nykyistä kansallisen COICOP-luokituksen alajaottelua.  

Millaisella aikataululla muutos toteutetaan tilastoissa? 

Uusi luokitus COICOP2018 otettiin käyttöön kulutustutkimuksen tulosten julkistusten yhteydessä ennakkotietojen osalta viime joulukuussa ja lopullisten tietojen osalta huhtikuussa 2024.  

Seuraavaksi luokituksen ottaa käyttöön kansantalouden tilinpito sekä kansainvälinen hintavertailu vuonna 2025. Viimeisenä sen ottaa käyttöön kuluttajahintaindeksi tammikuun 2026 indeksin julkistuksen yhteydessä eli helmikuussa 2026.

Kerromme lisää uudistuksesta sitä mukaa, kun luokitus otetaan käyttöön eri tilastoissa. 

Lue lisää tulevasta luokitusmuutoksesta ja sen aikataulusta: Yksityisen kulutuksen käyttötarkoituksen mukainen luokitus COICOP uudistuu 2024–2026 

Lisätietoa: yliaktuaari Kristiina Nieminen p. 029 551 2957