Murra mutuilu ja taklaa valetieto - Tilasto-olympialaisia esittelevän videon tekstiversio

Ääni: Ootko huomannu, että netissä surffailemalla ja somessa roikkumalla maailmasta voi syntyä aika erikoinen kuva.

Ensimmäisessä kuvassa nuori leijailee avaruudessa puhelin kädessä. Erilaisia planeettoja, kiviryöppyjä, komeettoja joissa lukee “Klik!”, “Kohu”, “Area-51”, “Tee testi”.

Ääni: Joskus yhden ihmisen kokemus yleistetään koskemaan koko maailmaa.

Astronautti kannattelee mielipidekylttiä, jossa lukee ”Totuus”. Maapallon päällä on paljon ihmisiä.

Ääni: Tilasto toimii juuri päinvastoin. Se ei kerro yksittäisen ihmisen asioista, mutta ympäröivästä maailmasta se kertoo paljon.  

Kuvassa maapallon ympärille ilmestyy erilaisia graafeja tilastotiedoista: lemmikeistä, liikennevälineistä ja ihmisten tyytyväisyydestä.

Ääni: Valeuutisia löytyy mistä tahansa aiheesta, joten meidän on tärkeä erottaa, mikä on totta.

Toinen kuva alkaa lähikuvalla henkilön päästä sivuprofiilissa ja sen edessä läppäri, jonka näytöllä on astronautti ja sana totuus, lehti, jossa lukee ”sanomat”, kirja, kännykkä, jonka näytössä lukee ”kohu klik”  sekä puhekuplia, joissa lukee ”Juupas” ja ”Eipäs”. Poikkileikkaus päästä, sinne menee nuoli ja sieltä tulee “Totta” ja “Tarua”.

Ääni: Täytyy malttaa ottaa selvää: Kuka tätä tietoa tuottaa ja mitä hän siitä hyötyy?

Kuvassa nuori tarkkailee suurennuslasilla edellisen kuvan “totta” ja “tarua” osia. Tarkkaileva nuori pohtii ”virallinen tieto?, asiantuntija?, harrastaja?, huhujen levittäjä?”

Ääni: Miten asiat oikeesti on? Useimmat väitteet pystyy tarkistamaan, kun osaa etsiä luotettavaa tietoa.  

Kolmannessa kuvassa nuori on tietokoneella, jonka näytöllä on hakukenttä. Tietokoneen taustalla on avaruusnäkymä, jossa planeettoja, jotka nimetty “faktat”, “tilastot”, “tiede”.

Ääni: Tuu mukaan taklaamaan valetietoa!  

Avaruudessa yksi planeetta on nimetty “Tiedosta tulevaisuus”.  Planeetan päällä kävelee mielenosoittajia, joilla on kyltti ”Tieto rules”.

Kolme kuvaa yhdistyy yhdeksi isoksi kuvaksi, jonka alla näkyvät Tilastokeskuksen logo, Tilasto-olympialaisten logo, Eurostatin logo ja Tussitaikureiden logo.