Opettajan ja korkeakouluopiskelijoiden ohjeet

Yläkoulun ja toisen asteen opettajan ohjeet

Yläkoululaisten ja toisen asteen sarjassa opettajan rooli on tärkeä. Opettaja myös ilmoittaa oppilaat ja opiskelijat kilpailuun. 

Koska ilmoittautumisaika on pitkä (1.2.2024–14.3.2025) voit hyödyntää kilpailua sekä kevät- että syyslukukauden opetuksessa. Kilpailu sopii hyvin tilasto-opetuksen menetelmäksi.

Toimi näin:

 1. Kerro oppilaille ja opiskelijoille kilpailusta ja sen säännöistä.
 2. Ilmoita osallistuvien oppilaiden tai opiskelijoiden lukumäärä kilpailuun tämän linkin kautta. Voit ilmoittaa osallistujia eri ryhmistä ja eri aikoina koko ilmoittautumisajan ajan. Toivomme, että ilmoitat osallistujat jo silloin, kun olette päättäneet osallistumisesta. Töiden ei tarvitse olla silloin valmiita.
 3. Pidä lyhyt johdanto tilastojulisteen tekemiseen. Halutessasi voit tulla nuorten kanssa virtuaalivierailulle Tilastokeskukseen, ja me kerromme tilastoihin ja kilpailuun liittyvistä perusteista.
 4. Varaa osallistujille riittävästi aikaa julisteen tekemiseen.
 5. Valitse parhaimmat, kilpailuun lähetettävät työt. Voit myös järjestää oppilaitoksessasi tehtyjen tilastojulisteiden arviointitilaisuuden tai näyttelyn. Voit kertoa kilpailusta sekä mahdollisesta näyttelystä paikallislehdille.
 6. Lähetä parhaimmat tilastojulisteet Tilastokeskukseen heti niiden valmistuttua tai viimeistään 14.3.2025. Työt voi lähettää paperimuodossa tai tiedostoina.
  • Leena Aulaskari, PL 4A, 00022 Tilastokeskus
  • tilastokilpailut@stat.fi

Esiraati käy läpi kaikki palautetut työt ja valitsee niistä parhaimmat kansallisen arviointiraadin arvioitavaksi. Kaikki arviointiin edenneiden töiden tekijät saavat palautteen työstään. Sarjojen voittajakolmikolle luvassa tavara- ja rahapalkintoja.

Kansallisen kilpailun voittajat osallistuvat kansainväliseen finaaliin. Kansainvälinen tuomaristo arvioi eri maiden parhaat tilastojulisteet keväällä 2025. Parhaista tilastojulisteista kootaan näyttely Maailman tilastokongressiin Hollantiin Haagiin. Kansainväliset voittajat julkistetaan heinäkuussa 2025 ja voittajajulisteet ja niiden tekijät julkaistaan verkossa.

Korkeakouluopiskelijoiden ohjeet

Yliopisto-opiskelijat ja ammattikorkeakouluopiskelijat ilmoittautuvat ja palauttavat työt itse. Korkeakoulun opettaja voi kuitenkin ohjata työtä tai esimerkiksi ottaa sen osaksi kurssisuoritusta. Korkeakoulusarjan koordinaattorina toimii Jyrki Möttönen (jyrki.mottonen@helsinki.fi).

Toimi näin:

 1. Kokoa 1–5 opiskelijan ryhmä ja ilmoittaudu kilpailuun tämän linkin kautta. Toivomme, että ryhmä ilmoittautuu heti, kun on päättänyt osallistumisesta. Töiden ei tarvitse olla silloin valmiita.
 2. Lukekaa läpi kilpailun säännöt ja ohjeet.
 3. Lähettäkää juliste Tilastokeskukseen heti sen valmistuttua tai viimeistään 14.3.2025. Julisteen voi palauttaa paperimuodossa tai tiedostona.
  • Leena Aulaskari, PL 4A, 00022 Tilastokeskus
  • tilastokilpailut@stat.fi

Esiraati käy läpi kaikki palautetut työt ja valitsee niistä parhaimmat kansallisen arviointiraadin arvioitavaksi. Kaikki arviointiin edenneiden töiden tekijät saavat palautteen työstään. Parhaat työt voittavat kansallisen loppukilpailun.

Kansallisen kilpailun voittajat osallistuvat kansainväliseen finaaliin. Kansainvälinen tuomaristo arvioi eri maiden parhaat tilastojulisteet keväällä 2025. Parhaista tilastojulisteista kootaan näyttely Maailman tilastokongressiin Hollannin Haagiin. Kansainväliset voittajat julkistetaan heinäkuussa 2025 ja voittajajulisteet ja niiden tekijät julkaistaan verkossa.