Tämä on arkistosisältöä, jota ei enää päivitetä.

Siirry ajantasaiselle Tilastotieto-sivulle.

Rakentamisen toimialakatsaus I/2008

  1. Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta
  2. Uudisrakentamisen aloitukset kääntyivät laskuun
  3. Rakennusyritysten liikevaihto jatkaa voimakasta kasvua
  4. Maa- ja vesirakentamisen kustannusten nousu kiihtyi
  5. Rakentamisen työttömien määrä vähenee edelleen nopeasti
  6. Rakennusluvat ja aloitukset ennakoivat supistuvaa talonrakennustuotantoa
  7. Fokus: Suuria rakennushankkeita paljon
  8. Lähdeluettelo

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Kirjoittaja: Jukka Oikarinen (09) 1734 2969
rakennus.suhdanne@tilastokeskus.fi

Yhteenveto rakentamisen suhdannetilanteesta

Rakennusyritysten liikevaihto kasvaa edelleen vauhdilla vaikkakin voimakkain kasvu on taittunut. Työmarkkinat vetivät rakennusmiehiä vielä kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, ja alan työttömien määrä supistui. Suomalaisten ja Suomen talous on kuluttajabarometrin ja julkaistujen tilastolukujen valossa tähän saakka selvinnyt hyvin kansainvälisen talouden heikkenemisestä. Kuitenkin hinta- ja kustannuspaineet ovat tuntuvasti lisääntyneet. Kaikki rakentamiseen liittyvät kustannusindeksit osoittavat rakentamisen kustannustason kohoavan nopeasti. Vaikka raaka-aineiden hintojen kohoaminen ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus ovat nostaneet myös yleistä inflaatiota merkittävästi, rakentamiseen liittyvät kustannukset kasvavat edelleen kuluttajahintojen nousua nopeammin.

Vuodesta 2007 tuli rakentamisen huippuvuosi sitten 1990-luvun taitteen. Uudisrakennustöitä käynnistettiin 16 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Rakentamisen painopiste siirtyi selkeästi asuntorakentamisesta muuhun rakentamiseen. Toimitilarakentamisen aloitukset kasvoivat vahvasti loppuvuotta kohti kiihtyen, jolloin asuinrakentamisen osalta kehitys oli juuri päin vastainen. Suunta muuttui vuoden 2008 ensimmäisellä neljänneksellä kun sekä luvat että aloitukset kääntyivät selvään laskuun sekä asuinrakentamisen että muun rakentamisen osalta.

Kahden pessimistisen neljänneksen jälkeen kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rakennusalalla uskottiin suhdannetilanteen pysyvän ennallaan tai hieman vahvistuvan. Samaan aikaan myönnettyjen lupien määrä ja aloitettujen rakennushankkeiden määrä aleni selvästi. Näiden lukujen valossa käynnissä oleva rakennustuotanto verrattuna vuoden takaiseen tulee vähenemään lähikuukausina ellei toisen vuosineljänneksen em. luvuissa tapahdu muutosta parempaan. Myös kuluttajien näkemykset tulevaisuudesta ovat heikentyneet. Toukokuussa kuluttajabarometrin luvut heikkenivät edelleen.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 27.6.2008