Mikroaineistot

Tilastokeskuksesta on saatavana mikroaineistoja eli yksikkötason aineistoja tieteellisiin tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin.

Tutkijapalvelut tarjoaa valmisaineistoja sekä aineistojen räätälöintiä tutkimustarpeen mukaan. Aineistoja on saatavana monipuolisesti sekä yritys- että henkilötietokannoista. Aineistot, niiden räätälöinti ja etäkäyttö ovat maksullisia.

Aineiston kokoamisessa ja luovuttamisessa noudatetaan tilastolainsäädäntöä ja laissa määriteltyjä tietosuoja- ja salassapitokäytäntöjä. Aineistojen luovuttamiseen tarvitaan käyttölupa. Tutustu tutkijapalveluiden sääntöihin (pdf).

Ajankohtaista tutkijapalveluissa

Valmisaineistojen päivitysaikataulu vuodelle 2022 julkaistu (1.7.2022)

Tutustu päivitysaikatauluun (xlsx)

Tilastokeskuksen Fiona-etäkäyttöjärjestelmä on rekisteröity Valviran toisiokäyttöympäristöjen rekisteriin 20.5.2022 (24.5.2022).

Sähköinen lupapalvelu otettu käyttöön (4.4.2022)
Tutkijapalveluissa on siirrytty sähköiseen käyttölupahakemukseen. Lupapalveluun kirjaudutaan osoitteessa lupa.stat.fi. Palveluun tunnistaudutaan vahvalla tunnistautumisella (Suomi.fi, Haka, Virtu, EduGain).

Lupapalvelussa käyttöluvan hakija valitsee ensiksi tilattavat aineistot, esimerkiksi valmisaineiston tai räätälöitävän aineiston. Tämän jälkeen hakija pääsee täyttämään hakemusta. Myös salassapito- ja etäkäyttösitoumuksia voi toimittaa palvelun kautta.

Tutkijapalveluiden uutiskirje lähetetty asiakkaille (24.3.2022)

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista. Uutiskirje lähetetään kaikille tutkijapalveluiden asiakkaille, eli käyttöluvan saajille ja FIONA-etäkäyttöjärjestelmän käyttäjille.

Tutustu uutiskirjeeseen (pdf).

Viive hakemusten käsittelyyn pääsyssä

(Päivitetty 26.9.2022)

  • Käyttäjien lisäys tai käyttöluvan voimassaolon jatkaminen: noin 1 viikko
  • Valmisaineistot: noin 1,8 kuukautta
  • Räätälöitävät aineistot: noin 3,5 kuukautta
  • Kuolemansyyt / muut tunnisteelliset aineistot: noin 1 viikko

Aika hakemuksen käsittelystä aineiston saamiseen vaihtelee aineiston laajuuden mukaan.

Aineiston hakuprosessi 

 

Tutustu aineistoihin. Hae käyttölupaa. Käsittelemme hakemuksesi. Teemme sopimuksen. Koostamme aineiston. Toimitamme aineiston.

Tutkijapalveluiden uutiskirjeet

Uutiskirje kokoaa ajankohtaiset kuulumiset tutkijapalveluista.

Uutiskirje 23.3.2022 (pdf)

Uutiskirje 13.10.2021 (pdf)

Ota yhteyttä

Kaikissa tutkimusaineistoja koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse: tutkijapalvelut@stat.fi.

Jos haluat asioida puhelimitse, lähetä soittopyyntö meille sähköpostilla ja kerro viestissä, mitä asiasi koskee. Näin osaamme etsiä sopivan asiantuntijan asioimaan kanssasi.