Denna statistik har lagts ned.

Statistiska uppgifter om detta ämne publiceras i samband med en annan statistikgren.

Statistiska uppgifter om detta ämne publicerade efter 5.4.2022.

Denna sida är arkiverad.

Förändringar i datainsamlingen år 2006

Den huvudsakliga datakällan för strukturstatistiken är skatteförvaltningens material över näringsskatt, som kompletteras med Statistikcentralens egen enkätblankett och uppgifterna i det officiella bokslutet.

Fr.o.m. år 1998 till år 2005 baserade sig uppgifterna i statistiken över bokslutsuppgifter på Skatteförvaltningens och Statistikcentralens gemensamma blanketter 60, 61A och 61B, som i regel motsvarade resultat- och balansräkningen i företagets bokslut. Skatteförvaltningen reviderade skatteblanketterna fr.o.m. år 2006 och tog de gemensamma blanketterna ur bruk.

De nya skatteblanketterna baserar sig på beräkningen av beskattningsbart resultat och nettoförmögenhet. På samfundsblanketterna specificeras skattepliktiga intäkter och kostnader för beräkning av beskattningsbart resultat. På blanketterna har dessutom de skattefria intäkter och de kostnader specificerats som inte påverkar det beskattningsbara resultatet, men som ingår i företagets resultaträkning. Utgående från dem bildas uppgifterna om företagens resultat och kapitalstruktur i bokslutsstatistiken.

Räkenskapsperiodens resultat motsvarar resultatet i den officiella resultaträkningen, men det kan finnas en viss variation mellan de enskilda posterna beroende på att skattemyndigheterna har ett annat informationsbehov. Till exempel kan företagets omsättning avvika från omsättningen i den officiella resultaträkningen av följande orsaker: På skatteblanketten omfattar företagets omsättning inte intäkter från den personliga förvärvskällan eller jordbrukets förvärvskälla, utan de frågas som separata poster. I bokslutsstatistiken ingår posterna i företagets övriga intäkter. Dessutom borde inte dividender från aktier som tas upp bland värdepapper ingå i skatteblankettens omsättning, utan de upptas i samband med övriga dividender. Eftersom dividenderna frågas som en post på skatteblanketten, är man också tvungen att behandla dem som dividender i bokslutsstatistiken.

Uppgifterna om nettoförmögenhet på skatteblanketten avviker från uppgifterna i den officiella balansräkningen för tillgångsposternas del. För uträkningen av nettoförmögenheten uppges anläggningstillgångarna minus avskrivningar enligt näringsskattelagen. Jämförbarheten med uppgifterna i den officiella balansräkningen försämras också av användningen av jämförelsevärden ifråga om fastigheter och aktier. De offentligt noterade sammanslutningarna, avvikande från övriga sammanslutningar, uppger tillgångsposterna enligt det officiella bokslutet.

När det gäller eget kapital och skulder motsvarar skatteförvaltningens uppgifter beloppet av skulder och eget kapital i den officiella balansräkningen. Den passiva sidan i den officiella balansräkningen kan vi skapa genom att komplettera uppgifterna med avsättningar och ackumulerade bokslutsuppgifter.


Senast uppdaterad 26.9.2007

Instruktion för hänvisning:

Finlands officiella statistik (FOS): Handelns bokslutsstatistik [e-publikation].
2006, Förändringar i datainsamlingen år 2006 . Helsingfors: Statistikcentralen [hänvisat: 26.4.2024].
Åtkomstsätt: http://www.stat.fi/til/katipa/2006/katipa_2006_2007-09-25_uut_001_sv.html